Hjertelig takk for meningsfull aktivitet!


Det har gått 40 år siden jeg ble ergoterapeut, 10 år siden jeg ble nestleder i Ergoterapeutene og 6 år siden jeg ble forbundsleder. Nå er det en måned siden jeg gikk av og ble pensjonist. Hele tiden har ergoterapifagets kjernebegrep ‘meningsfull aktivitet’ stått sentralt. Jeg har vært utrolig privilegert som har hatt muligheten til å gjøre egne valg i livet, det være seg arbeid, fritidsaktiviteter, samfunnsliv, sosial deltakelse og hverdagsaktiviteter. Livet som ergoterapeut, fagforeningsleder og mine internasjonale verv har gitt meg muligheten til å lære hvordan mennesker lever over hele verden. Jeg har sett utfordringer med å mestre hverdagen, og også gleden over å få det til. 

Med dette bakteppet har det derfor vært viktig og meningsfylt å gjøre en innsats ut fra Ergoterapeutenes visjon: ‘Aktivitet og deltakelse for alle’. Kravet om likestilling, inkludering, tilhørighet og deltakelse gjelder oss alle. I år har vi fått en ekstra påminning. Pandemien har utfordret hverdagslivet til alle over hele kloden. Diskriminering og frarøving av aktivitet og deltakelse har blitt enda mer synlig; systematisk rasisme, hat og diskriminering av homofile og transpersoner i nære naboland, aldersdiskriminering. I Norge har vi manglende politisk vilje til å inkludere FN konvensjonen for funksjonshemmedes menneskerettigheter (CRPD) i norsk lov. Det er fremdeles mye å ta tak i for å sikre ‘aktivitet og deltakelse for alle’.

Når jeg nå har blitt takket av som forbundsleder og førstelektor ved ergoterapeututdanninga i Trondheim er jeg breddfull av takknemmelighet. Jeg er også målløs og faktisk litt hjelpeløs i hvordan jeg skal respondere. Jeg hadde tenkt å sende personlig takk direkte til alle som deltok på den digitale mottakelsen, ga videohilsener, blomster (se fotos) og gaver, kort og meldinger i ulike sosiale media. Jeg har fått hilsen fra ergoterapeuter, og mange samarbeidspartnere, fra Uniofellesskapet, ergoterapeututdanningene og fra presidentene i WFOT, COTEC og de nordiske ergoterapeutforbundene. Den digitale mottagelsen var en deilig gave, som en pose med godteri der alle smakene var forskjellige, den ene biten bedre enn den andre. Ekstra glede med direkte melding fra tidligere studenter og særlig videohilsen fra Ergoterapistudentene. Det varmer.

Ja, det er stas å få gode ord fra så utrolig mange. Dette hvirvler opp i minner, ga smil om munnen, gledestårer og mange refleksjoner. Så har det altså blitt så overveldende mange hilsener at jeg ikke rekker å gi en personlig takk til hver enkelt. Det blir med dette blogginnlegget. HJERTELIG TAKK!

Livet går spennende videre med nye meningsfulle aktiviteter. Jeg er også heldig som har energi og motivasjon til å utforske noe nytt. Det er deilig å våkne uten hjelp av vekkerklokke, ingen pushvarsler fra epost og sosiale media. Bare rene ark. Klare til å fargelegges. Ja, jeg fikk altså stafeli for å male og tegne fra Ole da jeg kom hjem fra jobb for siste gang. Det forplikter. (Og det var vel egentlig Ole som skulle hatt gave når han generøst har delt tida med Ergoterapeutene de siste ti årene!)

Jeg har faktisk rydda i noen kasser på loftet, laga brettekant i klesskapet (for første gang i livet). Ole og jeg har gjort hagen klar for vinteren, og begynt pynting til Jul. Vi nyter lange turer i marka med hundene, og utforsker nye gater i Halden hver dag. Storkoser oss med middagslaging for familie og venner. Hemmelige aktiviteter med symaskina sammen med barnebarn Mie. Diskusjon og planer om nye valpekull. Storkoser oss med nye venner i Halden (selvsagt med færre enn fem og med passe avstand).

For to dager siden gjorde WFOT kjent hvem som stiller til valg i den neste styreperioden i verdensforbundet (pga pandemien er valget blitt utsatt i 10 måneder). Valget avgjøres den 19. januar 2021. Jeg stiller til valg som president i WFOT. Jeg kjenner meg motivert og helt klar dersom jeg blir valgt. Om jeg ikke blir valgt er det et hav av andre interesser og aktiviteter å seg gledes over.

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

2 svar til Hjertelig takk for meningsfull aktivitet!

  1. Ingebjørg Træland Børsheim sier:

    Kjære Nils Erik! Gratulerer så mye med ny status som pensjonist! Det kan virkelig anbefales! Så får vi se hvor lenge det varer for deg – til 19.januar 2021 kanskje? Håper du får gå inn som leder i vårt verdensforbund! Jeg vil takke deg for alt du har gjort for faget vårt, helt siden studietiden vår i Trondheim! Du har alltid søkt etter ny kunnskap, og introduksjonen av Moho (i 1980?)til oss medstudenter og siden til alle andre har vært enormt viktig for faget vårt! Så er du jo veldig trivelig, da, med mye latter og humor. Jeg ønsker deg lykke til med maling eller andre hyggelige aktiviteter i dagene som kommer!

  2. Annette sier:

    Så mye fint og sant har vært sagt om dæ så æ sir bare TAKK❤️

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s