Kjære første års ergoterapistudent !


Velkommen til ergoterapifaget! Ergoterapi er en utdanning det er behov for i Norge.  Vår kompetanse trengs for å få flere til å delta i arbeidslivet, og for å mestre skolehverdagen. Stadig flere må også få tilrettelagt muligheten til å bo hjemme lengst mulig.

Se hilsen på video her

Velkommen

I forhold til andre yrkesgrupper har ergoterapeutstillinger prosentvis økt mest i kommunehelsetjenesten de siste årene. I år er det også rekordøkning av søkere til ergoterapistudiet. Dette er hyggelig.

Internasjonal profesjon

Ergoterapi er en internasjonal, og mer enn 100 år gammel, profesjon. I disse dager starter det ergoterapistudenter på sitt studium over hele verden. Ergoterapeuter har et tett internasjonalt nettverk med godt samarbeid mellom utdanninger og fagforbund. Dette skjer i nordiske nettverk, med europeiske forbund (COTEC, ENOTHE) og innen verdensforbundet for ergoterapeuter (WFOT). Dette sikrer også faglig kvalitet for deg som student. Du vil raskt lære mer om den internasjonale kunnskapsutviklingen, og får mulighet til å bli kjent med internasjonal praksis, forskning og ergoterapistudenter i andre land.

Du blir det du gjør

Du kommer til å lære om mennesker og samfunn, og om samspillet mellom person og omgivelser. En ekstra gevinst er at du vil lære mye om deg selv. Du har en annen erfaring når du går ut av studiet om tre år. Vi ergoterapeuter tror at du blir det du gjør. Være derfor aktiv i studietida!

Bærekraftig utvikling

Et grunnleggende prinsipp i ergoterapi er å utløse den enkeltes ressurser, og dermed bidra til en bærekraftig utvikling. Ergoterapeuter har kunnskap om hvordan helse påvirkes av innbyggernes hverdagsaktivitet, arbeid og samfunnsdeltakelse. Ergoterapeuters kjernekompetanse innebærer kartlegging og endring av samspillet mellom personer, deres hverdagsaktiviteter og omgivelser. Med dette muliggjør vi deltakelse og inkludering i samfunnet. Vi pleier å illustrer dette med denne ‘kringla’.

Person-aktivitet-omgivelser_ny

Ergoterapeuter starter innsatsen sin ved å stille spørsmålene: Hva er viktige hverdagsaktiviteter for deg og hvordan kan du selv delta? Hvordan kan samfunnet og nærmiljøet utformes for å sikre inkludering og deltakelse?

Ved at vi gjør innbyggernes deltakelse og hverdagsliv mulig, bidrar til redusert behov for pleie- og omsorgstjenester. Denne innsatsen er helsefremmende og ressursutløsende og dermed et sterkt bidrag for en bærekraftig helsetjeneste, en bærekraftig utvikling.

Problemer med å utføre aktiviteter kan ha mange ulike forklaringer, noe du vil lære mye om. Det er ikke bare kroppslige og psykiske utfordringer hos den enkelte person som hindrer den enkelte i å delta i samfunnet. Barrièrer i omgivelsene er store, både holdningsmessig og i utforming av nærmiljøene. Her har dere mange oppgaver å ta fatt i framover, hvor vi må være i framkant i å anvende ny teknologi.

Utfordringen

Vi har alle opplevd en dramatisk barrière i de siste månedene. Pandemien, som hindrer oss å utføre mange av de aktivitetene vi liker best å gjøre i hverdagen. Spesielt aktiviteter sammen med andre. Dette er en utfordring dere nå må mestre i en ny situasjon. Studietida skal være sosial, det er kollokviegrupper, fellesaktiviteter, men også forelskelse, fest og moro. Samtidig er det også i denne tida mange risikere å bli ensomme. For mange er det første gang bosted i egen hybel, der dere må mestre innkjøp, økonomistyring og matlaging selv.

Jeg utfordrer dere til å finne sammen i felles sosiale aktiviteter som samtidig gir fysisk avstand. Veldig tidlig i studiet skal dere lære aktivitetsanalyser, der dere må finne aktivitetenes krav og muligheter. Dette kan være et nyttig redskap for dere selv nå.

En god start er å bli med i Ergoterapistudentenes egen organisasjon og dermed få flere goder fra Norsk Ergoterapeutforbund  Direkte link til innmelding her 

Jeg vil si det slik: Ikke hold sosial avstand! Hold fysisk avstand!

Lykke til med studiet!

Velkommen i vårt faglige og sosiale nettverk!

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s