I møte med kommunal- og moderniseringsministeren


I dag ga jeg Ergoterapeutens innspill til regjeringens handlingsplan for å nå bærekraftsmålene, i møte med kommunal og moderniseringsminister Nikolai Astrup. Dette var et felles møte med Unioleder Ragnhild Lied og fire forbundsledere i Unio. 

Unio har over tid jobbet med bærekraftmålene, som også er inkludert i Unios politiske plattform. Unio, og Unio sine forbund, vil bidra til å nå bærekraftmålene på to områder; med godt profesjonsarbeid og den norske modellen med partssamarbeid. Unioleder Ragnhild Lied innledet, deretter korte innlegg fra fem forbundsledere. Her er omtale av møtet på Unio sine nettsider. 

IMG_9084I mitt innlegg tok jeg utgangspunkt i Astrups egen presentasjon i den digitale konferansen Framtidens kommuner. Der minte han oss på at det blir langt færre yrkesaktive i forhold til økende antall pensjonister framover. Om vi ikke tenker nytt innen helse- og velferdstjenestene, må 1/3 av de unge utdanne seg til pleie og omsorgsyrker. Det er helt urealistisk.

For å nå bærekraftmålene mener Ergoterapeutene at vi må tenke nytt innen helse og velferdssektoren. Vi må ha en kulturendring, med mer innovasjon, mer forskning og mer tverrfaglig innsats innen kommunehelsetjenesten.

Kulturendring og innovasjon.

Ergoterapeutene mener vi i større grad kan utløse ressurser hos innbyggerne. Helsetjenesten skal jo ikke løse alle problemer, vi må også tenke hvordan innbyggerne selv kan bidra til å mestre hverdagen og helseutfordringer. Stikkord her er: Rehabilitering, velferdsteknologi, tilrettelegging av boliger og arbeidsplasser, aldersvennlig og universelt utformet samfunn. Helsetjenesten trenger mer innovasjon, og å prøve ut nye arbeidsmetoder. Ny teknologi, spillteknologi, tingenes internett, og videokonsultasjoner kan i større grad prøves ut.

Tverrfaglighet.

Ingen enkeltprofesjon løser de sammensatte problemene mange innbyggere har, ofte med flere alvorlige diagnoser. Unios profesjoner med sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter og forskere kan sammen bidra til å finne en mer bærekraftig helsetjeneste. Her er også partssamarbeidet sentralt.

Forskning.

Mens det er utenkelig med en spesialisthelsetjeneste uten forskningsbasert praksis, så mangler dette i stor grad for kommunehelsetjenesten. Framover må vi få mer kunnskap om hvilke arbeidsformer som gir helseøkonomiske effekter (ikke bare helseeffekter). Ergoterapeutene mener altså at vi innen helse- og velferdstjenestene i større grad må se sammenhengen mellom miljø, økonomi og sosiale forhold.

Ergoterapeutene vil bidra til å finne løsninger. Til beste for innbyggerne og en bærekraftig utvikling.

Astrup takket for innspillene og meldte det bli brede høringer og muligheter til innspill på regjeringens plan for bærekraftmålene framover der Unio blir invitert. Som tidligere digitaliseringsminister nevnte han særlig mulighetene framover med digitalisering, tingenes internett og robotteknologi. Allerede i morgen kommer det forøvrig en aktuell stortingsmelding om innovasjon.

 

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til I møte med kommunal- og moderniseringsministeren

  1. Randi W. Aas sier:

    Veldig gode innspill Nils Erik!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s