Et liv som reddes, skal også leves


Ergoterapeutenes muntlige innspill til Stortingets kommunal- og forvaltningskomité om Kommuneproposisjon 2021 (Zoom-møte 19.05.20)

Gå rett til videoopptak fra høringen her.

Høring KfK 19.mai

Tove Holst Skyer og Nils Erik Ness  tilstede for Ergoterapeutene på høring i Stortinget med Zoom fra Halden og Skien

I de siste månedene har det dreid seg om å unngå smitte – og å redde liv.

Mange, hele Norge, har gjort en formidabel innsats.

I kommunehelsetjenesten har svært mange bidratt til en enorm omdisponering av stillinger og arbeidsoppgaver, uten at dette er særlig synlig i media. Svært mange innbyggere har mistet sine tjenester, uten at de har hevet stemmen nevneverdig. Det oppleves nok litt upassende å kreve ergoterapitjenester, rehabilitering, hjelpemidler eller boligtilpassing når andre står i fare for å miste livet.

Våre medlemmer har vist solidaritet, fleksibilitet og kreativitet.

Nesten samtlige av mine medlemmer har fått endret sin arbeidssituasjon. Mange har blitt omplassert. De som jobber i Nav har fått enormt mye mer å gjøre. Andre har forberedt seg til nye koronabølger. Våre medlemmer har vært utrolig kreative på å ta i bruk alternative arbeidsformer med digital teknologi for eksempel videokonsultasjoner, hjemmebesøk på video.

Men nå aner vi konsekvensene av manglende tjenester.

Fortsatt må vi redde liv, OG i tillegg må en stor gruppe få hjelp til å mestre hverdagslivet. Rehabilitering er mer enn å bevege handa, reise seg fra sittende, eller det å kunne gå.

Det dreier seg om å klare de vanligste og viktigste hverdagsaktivitetene;

Skrivegrepet for Petter, som strever med finmotorikken og snart skal begynne i 2. klasse, påkledning og personlig stell for Anna som fikk hjerneslag, komme tilbake på jobb for Tor med MS, tilrettelagt bolig og skole for Kristin med cerebral parese. I tillegg må vi være klar til å ta imot Corona-19 pasienter fra sykehus, med omfattende funksjonsnedsettelser på lunge-, muskulatur-, hjernefunksjoner.

Før koronapandemien advarte vi, Unio og flere brukerorganisasjoner, om manglende satsing på rehabilitering. Opptrappingsplanen for rehabilitering ble ikke det vi ønsket, faktisk dokumenterte Helsedirektoratet halvveis i opptrappingen en reell nedgang av rehabilitering. Eldrereformen Leve hele livet sitt krav om kommunalt planarbeid er bra. Men uten tilstrekkelige, øremerkede midler til gjennomføring risikerer vi at det stopper opp ved planer og gode intensjoner.

For å dekke behovet for pleie- og omsorgstjenester i framtida, må flest mulig settes i stand til å klare seg selv. Framtidas kommunehelsetjeneste løses ikke kun med mer av det samme. Det vil heller ikke være nok personell til å gi kompenserende tjenester akkurat slik som nå. Vi må tenke nytt og vi må utløse ressurser hos innbyggerne for å sikre bærekraftig utvikling.

Folkehelsearbeid og re/habiliterende innsats må økes opp og prioriteres, slik at selvstendighet, hverdagsmestring og arbeidsdeltakelse gir bærekraftig utvikling. Det er helt nødvendig å prioritere tjenester som utløser ressursene i enkeltpersoner, og som tilrettelegger omgivelsene slik at flere kan delta.

Norge har en betydelig underdekning av ergoterapeuter sammenlignet med for eksempel Sverige og Danmark. Det har vært økning av antall ergoterapeuter de siste årene, men vi vet det er vanskelig å få søkere til stillinger i distriktene. Ved årsskiftet var det fortsatt 80 kommuner uten ergoterapeut, tross lovfesting av ergoterapitjenester fra om med i år. Mange kommuner har lange ventelister til ergoterapitjenester.

Til sammen gir dette store geografiske forskjeller på helsetjenester i norske kommuner.

Jeg henviser til vårt skriftlige innspill der vi har forslag til merknad.

Gå til videoopptak fra høringa her: 

Høring KfK 19.mai_

I Stortingshøring fra hjemmekontor

Høring KFK

Komitéleder Karin Andersen ledet møtet fra Stortinget, mens flere komitémedlemmer deltok hjemmefra med Zoom

 

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s