Sju hverdagsråd i Coronaens tid


De neste dager, uker og måneder må vi endre våre rutiner, og vi må lage en helt ny aktivitetsbalanse i hverdagen. Dette gir enkeltpersoner, par og familier store utfordringer framover. Vanligvis tar vi de fleste hverdagsaktiviteter for selvsagte, de skjer automatisk i faste rutiner. Nå når vi alle må endre rutiner er dette kaotisk og skremmende, men det kan også gi ny læring. Jeg merker det allerede; jeg gjør gamle aktiviteter på nye måter jeg gjør nye aktiviteter; Jeg hilser med albu eller spark med føttene. Jeg reduserer handlebesøk og holder avstand. Jeg har hatt en flott skogtur med venner i karantene i stedet for middagsbesøk (og holder avstand). Jeg har lært nye lure muligheter med lydanlegget, podcast og smarttelefon. Og jeg har tatt fram de gamle bordspillene fra hylla, og malesaker ligger framme.

Hva er dine viktige hverdagsaktiviteter? Hvordan vil du delta?

Dette er spørsmålene ergoterapeuter alltid stiller – nå også til alle innbyggerne. I tillegg må vi spisse spørsmålene:

  • Hvordan skape mer orden i familiens hverdagskaos?
  • Hvordan kan vi delta i Coronaens tid?
  • Hvilke rutiner hindrer smitte?

Her kommer ergoterapeuters kunnskap og kompetanse om hverdagsaktiviteter og aktivitetsbalanse godt med. Utgangspunktet er at hverdagsaktiviteter er helt nødvendige for å bevare vår helse, identitet og funksjon. Samtidig, akkurat nå må vi holde fysisk avstand mellom oss. Dette vil påvirke våre hverdagsaktiviteter og vår sosiale deltakelse i lang tid framover.

Reflekter over dine hverdagsaktiviteter

Hva gjør du vanligvis på ukedager og helgedager? Hvilke sosiale, fysiske eller kognitive aktiviteter fyller du uka med? Hva må endres, tilpasses og hva kan beholdes? Om du vanligvis er på treningsstudio kan fortsatt trening skje hjemme eller ute i marka. Vi kan fortsatt sykle eller gå på tur med venner, og samtidig holde litt avstand. Dette gir en mulighet til å gjøre noe nytt sammen med venner, eller lære noe helt nytt på egen hånd.

Hvordan deltar vi i jobb og gjør innkjøp og samtidig klare å holde avstand? For noen kan det være omvendt; Det blir for nært; Det er utfordrende å være hjemme tett på familie eller venner over tid når en vanligvis har behov for mer alenetid.

Sju hverdagsråd i Coronanes tid

Nå passer det med hverdagsråd i hverdagskaoset. Og jeg lar meg inspirere og bygge videre på rådene fra min gode kollega i Danmark, leder i Ergoterapeutforeningen, Tina Nør Langaager.

1. Lag en balanse i hverdagen

Når vi må være mer hjemme er det spesielt viktig å fortsatt lage balanse i hverdagen mellom arbeid, fritidsaktiviteter og hvile. Planlegg dagene sammen i familien, lag gjerne en ukeplan. Avklar hvem barna kan leke med og hvilke aktiviteter som kan gjøres når.

2. Behold de rutinene du kan, og lær noen nye

Behold tidspunkt for å stå opp, måltider og når du går til sengs. For barna gir faste rutiner trygghet, vis barn hvordan de hindrer smitte ved å trene håndvask og nye hilsemåter. Det gir følelsen av deltakelse og trygghet. Hold kontakt med beste- og oldeforeldre på telefon eller sosiale media. Spis gjerne måltider sammen på facetime.

3. Tilrettelegg for arbeids- og skoleaktiviteter hjemme

Dersom mulig; legg tilrette for å jobbe hjemme. Dersom dere har plass er det klokt å definere et område/rom som arbeidsplass. Hjelp barna til å lage struktur på skolearbeid som fortsatt skal utføres. Dette er tiden for å lære nye måte å ha jobbmøter, eks med video. Selv skal jeg lære meg de mange muligheter med Teams. Gjøremålene hjemme skal fortsatt utføres; klesvask, rengjøring og innkjøp. Rengjøring er jo ekstra viktig (husk dørhåndtak). Kanskje er dette tida for å rydde i skap, bod og garasje? Eller male eller pusse opp et rom? Jeg er heldig som har hage, der tida for å så frø har begynt, og mye skal ryddes når vinteren slipper taket.

4. Gjør fysiske aktiviteter – og nyt naturen

Selv om du ikke lenger går eller sykler til skole og jobb, skal du fortsette med dette. Vi er utrolig heldige i Norge der de fleste bor helt tett på naturen. Om du vanligvis er fysisk aktiv vil du raskt bli rastløs, kanskje irritabel dersom hverdagen blir for passiv. Heldig er jeg som har hunder som må på tur, og jeg har bare godt av å øke opp ganghastigheten eller turlengden. Ta med barn på uteleker og skitur, snart er trampolinen i bruk og vi har vel ikke helt glemt utelekene?

5. Gjør noe morsomt og meningsfullt hver dag

Med denne alvorlige situasjonen følger også mange bekymringer. Det er derfor viktig, at vi også gjør noe morsomt og meningsfullt hver dag. La alle i familien bestemme hva hver enket mener er morsomme og meningsfulle aktivitet – dette varierer fra person til person. Nå er ikke tiden for å sette stopper på skjermaktivitet. Kanskje kan familie og venner lære nye nytt; nye dataspill, dele filmfavoritter, podcaster eller lure knep på data. På internett og Face deler museer digitale besøk og musikere streamer konserter. Let i hyller og skap; her finnes sikkert ei bok som ikke er lest, morsomme spill, tegne- eller malesaker. Med kreative aktiviteter blir det flow og vi glemmer tid og sted i lek med lyd, farger eller former.

6. Gjør noe for andre

Vi må minne, spesielt de unge, om at de fleste ikke blir alvorlig syke. Dette gjør vi i solidaritet for de av våre medborgere og familiemedlemmer som er særlig sårbare. Mange må være isolert og være mye alene i ukene framover. Tenk over hva vi kan bidra med i ukene framover, legg det inn i ukeprogrammet. Hvem kan vi ringe til?  Eller sende en melding? Hvem trenger tilbud om innkjøp? Har du familiemedlemmer eller venner som har hjemmetjeneste? Da trenger de å ha tilgjengelig flytende såpe og papirhåndklær?

7. Hold ut

Dette vil være lenge og vil utfordre tålmodigheten vår. Hold ut, det blir bedre. Det blir både gamle og nye hverdagsaktiviteter igjen

 

 

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Sju hverdagsråd i Coronaens tid

  1. Tilbaketråkk: Koronakrisen – når du allerede har psykiske problemer – Recoverybloggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s