Snakk om ergoterapi!


…og gjør det enkelt. #ergoterapiensdag

På Ergoterapiens dag den 27.oktober møter vi mange som vil vite mer om ergoterapi.  Min erfaring med å snakke om ergoterapi de siste årene viser at vi lykkes når vi snakker et helt vanlig språk om det som er viktig for alle; hverdagsaktivitetene.

Ergotrip

 

Hør meg snakk om samme tema på Ergotripp med Siv Iren og Ingunn. Klikk her eller her

 

 

 

Når du blir spurt om hva ergoterapi er, kan du selv velge om du svarer irritert, halvinteressert, avansert eller inviterer til dialog.

Enkel og inviterende dialog

Spørsmålet ‘hva er ergoterapi?’ har jeg tenkt på som ekte interesse og min mulighet til dialog. Jeg svarer gjerne med at mot-spørsmål:

Hva er viktig i livet ditt

Se brosjyre ved å klikke på bildet

– Det kan jeg gjerne svare på, men si meg først hvilke aktiviteter som er viktigst for deg i løpet av uka? Gjerne hverdagsaktiviteter som er meningsfulle og som du deltar i?

Dette åpner for spennende utveksling om interesser, jobb, organisasjonsliv og samfunnsdeltakelse. Deretter spør jeg:

Hva kan skje med utføringen av disse aktivitetene om du må amputere en arm? om du får så sterk angst at du ikke liker å gå ut? eller at en hodeskade gir deg problemer med hukommelse eller problemløsning?

Det er her ergoterapeuter kan komme inn for å sikre mestring og deltakelse i hverdagsaktiviteter. Vi kan trene selve aktiviteten eller ferdigheten som kreves for å gjøre aktiviteten, vi legger til rette omgivelsene hjemme, på skolen eller i jobben – eller vi forenkler selve aktiviteten. Vi jobber med å få personer til å gjøre sine viktigste hverdagsaktiviteter i sitt eget nærmiljø. Vi jobber med det gode samspillet mellom person, aktivitet og omgivelser.

kringla og deltakelseErfaringene de siste årene viser at vi lykkes når vi snakker helt vanlig språk om det som angår folk flest; hverdagsmestring og hverdagsaktiviteter. Hverdagsaktiviteter angår barn og unge. Mange unge blogger om hverdagsaktivitetene sine og voksne samtaler om hverdagens gjøremål. Mange deler hverdagsaktiviteter på SOME. 5-åringen, som over tid har møtt ergoterapeuten har forstått hva ergoterapi er, når hen sier til ergoterapeuten idet hun gjør et hjemmebesøk:

Hei. Æ veit ka du ska spør om! Du spør om korres aktiviteta æ like å gjør!

Gjør det enkelt: Ergoterapeuter er eksperter i hverdagsaktiviteter og samfunnsdeltakelse. Vi gjør hverdagslivet mulig. Ergoterapeuter jobber med det som er meningsfullt og viktig for innbyggerne for å sikre deltakelse og inkludering. Du finner din egen enkle måte å svare det på, og la deg gjerne finne inspirasjon fra Ergoterapeutenes nettsider

Person-aktivitet-omgivelser_ny

Trenger du illustrasjoner er alltid ‘kringla’ god å bruke. Ergoterapeuter sikrer deltakelse og inkludering ved å finne det gode samspillet og tilretteleggingen mellom person(er), aktivitet og omgivelser

 

Nederst på siden er linker til flere ressurser

 

Litt mer om å svare på spørsmålet ‘Hva er ergoterapi?’

Irritert og halvinteressert svar

Selvsagt kan vi bli irritert, etter som spørsmålet kan ha dukket opp ofte gjennom studiet og yrkeslivet. Eller irritert fordi vi kan tro at andre profesjoner ikke får tilsvarende spørsmål. Men faktisk er det slik at det diskuteres og publiseres ulike forståelser av hva sykepleie er. De fleste strever med å vite forskjellen mellom fysioterapi, naprapati, osteopati og kiropraktikk. Og hva er vernepleie? Det vriene er at folk flest tror de vet hva disse fagene er, og lager gjerne sin egen feilaktige forståelse; for eksempel at fysioterapi har med massasje å gjøre, og sykepleie handler om trøst og omsorg for sengeliggende syke.

Å bli irritert eller halv-interessert slår tilbake på oss selv. Hvorfor skulle vi fortsette i en jobb vi ikke liker å snakke om?

Too much!

Spørsmålet ‘hva er ergoterapi?’ har ofte fått et for langt og kronglete svar. Vi har gjerne fortalt begeistret at ergoterapeututdanninga har både naturvitenskapelige og samfunnsvitenskapelige fag som anatomi, sykdomslære, sosiologi, rettslære osv. Vi har ivrig forsikret at vi jobber på alle nivå i helsetjenesten med personer i alle aldre og ulike problem – fysisk, psykisk og sosialt. På individ-, gruppe- og systemnivå. Er vi riktig ivrige ramser vi opp ADL-trening, kognitiv trening, hjelpemidler, boligtilpassing, velferdsteknologi, universell utforming. Vi tror kanskje vi nådde fram og er fornøyd når det ikke kommer nye spørsmål. Og spørreren må ha falt av, eller tenke at ergoterapeuter tror de er omnipotente.

Linker

Om ergoterapeuters kjernekompetanse:

Link til Ergoterapeuters kjernekompetanse og yrkesetiske retningslinjer

Ergoterapeutforeningen i Danmark (ETF) sin grunnfortellig om ergoterapi: (video)  Vi gør din hverdag mulig

 

 Om hverdagsmestring og retten til aktivitet og deltakelse:

Fagartikkel om hverdagsmestring. Ergoterapeuten nr 1, 2016

Fagartikkel om retten til aktivitet og deltakelse Ergoterapeuten nr 1. 2018

Om ergoterapifagets historie

Fagartikkel om Ergoterapifagets historie

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i deltakelse, ergoterapi, hverdagsmestring, inkludering, Retten til aktivitet og deltakelse, Uncategorized og merket med . Bokmerk permalenken.

3 svar til Snakk om ergoterapi!

  1. Tilbaketråkk: Lykke til med alle markeringene. Markér også på nett! - Ergoterapeutene

  2. Simply wanna input that you have a very decent web site,
    I enjoy the style it actually stands out.

  3. Tilbaketråkk: Ergoterapiens dag: Snakk om ergoterapi - og gjør det enkelt - Ergoterapeutene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s