Rekrutteringstilskudd til ergoterapeuter!


Det må tilrettelegges for at flere kan bo hjemme lengst mulig. Vi merker oss at statsbudsjettet prioriterer heldøgns omsorgsplasser med 3.6 milliarder kroner. Det vil alltid være noen med behov for institusjon, men dette blir likevel en feilprioritering. Her er lenke til video fra Helse- og omsorgskomiteen

HOK-høring 151019

Under er mitt muntlige innspill til Helse og omsorgdepartementet sin del av statsbudsjettet i Stortingets helse- og omsorgkomité  (HOK) den 15.10.2019. Her er utdypning i skriftlig innspill til HOK

På mine 3 minutter velger jeg å framsnakke behovet for å prioritere tilrettelegging for at flest mulig får bo hjemme lengst mulig. Dette krever andre løsninger enn institusjon.

Ergoterapeuter jobber særlig med at folk skal mestre å bo hjemme. Vi kombinerer innsats med å trene hverdagsaktiviteter, forenkle aktiviteter eller tilpasse omgivelsene. For eksempel med rehabilitering, boligendring, forebyggende hjemmebesøk, universell utforming eller bruk av hjelpemidler og velferdsteknologi.

Helse- og omsorgskomiteen, og alle partiene rundt bordet her, har ved flere anledninger målbært behovet for styrking av ergoterapitjenesten.

Utviklingen skjer likevel alarmerende seint og svært ulikt i de norske kommunene. Budskapet når ikke ut til kommunene. 2 1/2 måneder før lovfesting mangler ennå 80 kommuner ergoterapeut. Den demografiske utviklingen tilsier at behovet for ergoterapi blir langt større framover. Dette viser også SSB sine framskrivinger av behovet for ergoterapeuter

Det er på tide å ta grep for mer tverrfaglig innsats. Utfordringene i helsetjenesten løses ikke bare med mer av det samme; flere heldøgnsplasser, pleiere eller fastleger. Vi har faktisk bedre dekning av sykehjemsplasser enn for eksempel Danmark. Det må også satses på tverrfaglige løsninger.

Ergoterapeuter bidrar med noe annet enn fysioterapeuter, pleiere og leger. Og når vi samarbeider blir tjenesten så mye mer effektiv og bærekraftig.

Leve hele livet foreslår gode tverrfaglige tjenester, men her legges det ikke inn prioriterte midler, bortsett fra til kommunale produksjonskjøkken.

Norsk Ergoterapeutforbund mener at det nå må innføres rekrutteringstilskudd eller annen øremerket finansiering for å sikre bedre dekning av ergoterapeuter i kommunene. Det har fungert for andre profesjoner, eks fysioterapeuter, psykologer og jordmødre. Vi har tidligere foreslått en beskjeden sum på 50 millioner kroner.

Vi foreslår derfor en merknad til statsbudsjett i vårt skriftlige innspill

Til slutt: En ergoterapeutstilling koster mye mindre enn en sykehjemsplass pr år. Ergoterapeuter holder flere hjemme lengre, og det er der de fleste også vil bo.

Forslag til merknad fra Helse og omsorgskomiteen:

 (…Stortinget…) ber regjeringen styrke den kommunale ergoterapitjenesten og innføre ny finansiering, slik at det blir mer attraktivt for kommuner å tilsette ergoterapeuter

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Arbeidsliv, bærekraftig, diskriminering, ergoterapi, politikk, rehabilitering, teknologi, tilrettelegging, Uncategorized og merket med , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s