Digitalisering av hjelpemiddelområdet


Ergoterapeutene er utålmodige, og medlemmene har meldt frustrasjon i lang tid. Men endelig. Nå har NAV Hjelpemidler og tilrettelegging startet et arbeid for å digitalisere søknadsprosessen, fra behov for hjelpemidler oppstår, via søknad, til vedtak er fattet. Nav har ambisjon om å lansere noe i løpet av 2019. Dette kan vi lese i brev til de som har ansvar for hjelpemiddelformidling i kommunene, blant annet ergoterapeuter. De som jobber med hjelpemiddelsøknader inviteres til å besvare en spørreundersøkelse om digitalisering av prosessen.

NAV digitalisering hjelpemidler

Jeg tar dette som en liten seier etter mange års masing på politikerne fra Ergoterapeutene, i samarbeid med brukerorganisasjonene FFO og Norges Handikapforbund. Full seier kommer først når jeg ser at formidlingen av hjelpemidler er forbedret og forenklet (!) Ergoterapeutene har gjennom de siste årene deltatt i høringer og gitt innspill til ekspertutvalget nedsatt i 2016. Vi har informert politikerne om den utrolig gammeldagse prosessen rundt hjelpemiddelformidling, som inkluderer både papirpost, kopieringsmaskin og faks. Helt uvirkelig i vår tid. Så uvirkelig at politikerne har tvilt på om dette kunne stemme. Likevel, Stortinget gjorde et tydelig vedtak etter et representantforslag fra SP (Vedtatt av øvrige partier, mot H og Frp og V sine stemmer).

Jeg oppfordrer ergoterapeuter å besvare undersøkelsen innen fristen den 20 september!

Dersom du ikke har fått denne eposten fra NAV, tar du kontakt med din leder for å sikre at du eller andre svarer. På slutten av spørreskjemaet kan du også gi egne tilbakemeldinger. Benytt dette om du har forslag til forbedring. Jeg er overbevist at digitalisering av hjelpemiddelformidling blir tidsbesparende, selv om det ikke vil dekke et stadig økende behov for ergoterapeuter.

Kort tilbakeblikk:

2016: Ergoterapeutene utarbeider standpunktdokument om tekniske hjelpemidler:

Sitat: ‘Søknadsprosessen må forenkles, digitaliseries og automatiseres for å redusere tid på saksbehandling’

2016: Felles innspill til fra FFO, NHF og Ergoterapeutene om hjelpemiddelformidling

Sitat: ‘Forenkle og rydde opp i tidstyver. Korte ned ventetider.

  • Forenkle søknadsprosedyrer og dokumentasjonspraksis.
  • Modernisere IKT for enklere kommunikasjon med brukerne av tjenesten.’

2017: Ekspertrapport En mer effektiv og framtidsrettet hjelpemiddelformidling:

Sitat: ‘Bedre IKT-løsninger kan gi en mer effektiv forvaltning, bedre kostnadskontroll, raskere levering, bedre faglig samhandling, sterkere brukermedvirkning, selvbetjeningsløsninger og muligheter for innsyn i egen sak.’

2018: Vedtatt representantforslag i Stortinget om forbedringer av hjelpemiddelformidlingen

Dokument 8:57 S (2017-2018), Innst. 101 S (2017-2018)

Sitat: ‘Stortinget ber regjeringen iverksette arbeidet med å utvikle bedre IKT-løsninger på hjelpemiddelområdet slik at samhandlingen mellom brukere, kommune og stat blir mer smidig, bestillingsordningen styrkes og bruken av lokale lagre øker.’

 

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i bærekraftig, deltakelse, ergoterapi, hjelpemidler, Nav, politikk, Retten til aktivitet og deltakelse, Uncategorized og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s