Tilskudd til styrking av habilitering og rehabilitering


Midlene lyses nå ut av fylkesmennene med ulike frister. Følg med på utlysing eller ta direkte kontakt med fylkesmann i ditt fylke.

Opptrapping

Dette er midler som er knyttet til Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering som blant annet presiserer følgende på side 31.

«Kommunene skal beskrive sine målsettinger for habiliterings- og rehabiliteringsarbeidet og hvordan de arbeider for å utvikle tjenestene»

«I søknaden må kommunen må tydeliggjøre sitt behov for fagkompetanse, herunder ergoterapikompetanse.»

Nedtrapping

Ergoterapeutforbundet har i flere år uttrykt bekymring for manglende utviklingen av rehabiliteringstjenesten i norske kommuner, og sammen med andre fag- og brukerorganisasjoner krevd mer penger for en reell satsning på re/habilitering. Samhandlingsreformen er tydelig på at kommunene skal følge opp rehabilitering. Det er likevel store variasjoner mellom kommuner. Rehabilitering har trange kår. Vi erfarer at spesialisthelsetjenesten legger ned tilbud uten at kommunene kan ta over eller erstatte rehabiliteringen. Sunnaas sykehus nevner blant annet at det i enkelte kommuner/bydeler er opp mot 2 års ventetid på ergoterapitjenester etter utskriving fra sykehuset. Til tross for økning av ergoterapeuter i kommunene de siste år, mangler det fremdeles ergoterapeuter som kan møte det økende behovet for tjenester.  80 kommuner har ikke ergoterapeut engang. Jeg har i tidligere blogg vist til Helsedirektoratets midtveis oppsummering av opptrappingsplanen. Rapporten dokumenteter reell nedtrapping av habilitering og rehabilitering. Samtidig dokumenteres det at kommunene melder behov for styrking av rehabiliteringsfeltet.

Medlemmer og tillitvalgte, søk!

Derfor er det spesielt viktig at det blir søkt om tilskudd som nå lyses ut. Selv om utlysningsteksten fra fylkesmannen ikke spesifikt never ergoterapeut i utlysningsteksten, er det klokt å gå tilbake til utgangspunktet; Teksten i Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering.

Ergoterapeutene har mestring og deltakelse for eldre som sitt satsingsområde i 2019. En søknad om støtte til oppbygging av kommunens rehabiliteringstjeneste er helt samstemt med vår satsning. Jeg oppfordrer derfor medlemmer og tillitsvalgte å ta dette opp på sin arbeidsplass, ev samarbeide med andre kollegaer i rehabiliteringstjenesten

For øvrig er det klokt å følge med på flere utlysinger av tilskudd  fra fylkesmennene. Regjeringen har blandt annet lovet å følge opp eldrereformen Leve hele livet med tilskudd – disse vil i så fall bli tildelt fra fylkesmennene.

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i ergoterapi, Habilitering, politikk, rehabilitering, Uncategorized og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s