Leve hele livet – en reform som roper etter flere ergoterapeuter! 


Stortingsmeldingen «Leve hele livet» er presentert som en kvalitetsreform for eldre.

helsekonferansen

Statsminister Solberg ved åpningen av Helsekonferansen 2018

 

 

 

Da Statsminister Erna Solberg presenterte reformen på Helsekonferansen 3.mai ga hun stikkord som; eldre skal kunne mestre mer i livet, bli verdsatt, sett, få bruke ressursene sine, være i aktivitet, være en del av noe. Dette kunne vært formulert av en ergoterapeut!

 

 

 

Leve hele livetI meldingen presenteres 5 satsningsområder:

  1. Et aldersvennlig samfunn
  2. Aktivitet og fellesskap
  3. Mat og måltider 
  4. Helsehjelp 
  5. Sammenheng i tjenestene 

«Leve hele livet» presenterer mange konkrete forslag til tiltak som kommunene kan la seg inspirere av.

Her er det mye ergoterapi!

Kommunene tvinges til å lage planer

Reformen legger opp til at kommuner og fylkeskommuner gjennom politiske vedtak skal ta stilling til hvordan tiltakene i Leve hele livet kan utformes og gjennomføres lokalt. Det forventes at de innarbeider tiltakene i sitt planverk for å kunne sette reformen ut i livet.

Planverk betyr i kommunal sammenheng først og fremst kommuneplanens handlingsdel med økonomiplan og eventuelt som kommunedelplan for helse- og omsorg. Det gjelder både tiltak knyttet til Et aldersvennlig Norge og reformens andre hovedområder.

Ergoterapeuter – meld dere på!

Her må ergoterapeuter melde seg på i kommunens arbeid med å innfri forventningene i «Leve hele livet» -både klinikere, ledere og tillitsvalgte.

Sett dere inn i meldingen.

Etterspør i egen kommune hvordan arbeidet med prosessen vil være og når den vil starte. Etterspør igjen hvis ingen ting skjer.

Meld deg som interessert i å bidra i prosessen med å beskrive utfordringer i egen kommune og forslag til tiltak.

Framsnakk ergoterapeuters kompetanse! Sørg for at beslutningstakerne er kjent med at vår kompetanse er svært sentral for at de eldre skal kunne leve hele livet og for at kommunen skal kunne utvikle tjenester som utløser ressurser og skaper bærekraftige tjenester.

eldre og fiolkehelsenminister

Eldre- og folkehelseminister Michaelsen i dialog med forbundsleder  på Helsefonferansen 2018

 

Støtteapparat skal bistå kommunene

For å sikre at løsningene tas i bruk alle steder i landet, etablerer regjeringen et eget støtteapparat som skal bistå kommunene. I revidert nasjonabudsjett settes det av 12,5 millioner kroner til å etablere dette støtteapparatet høsten 2018.

Fylkesmennene i samarbeid med KS og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) skal rigges til dette arbeidet. De skal utvikle og spre faglig kunnskap om reformens områder, bistå kommunene i å utvikle, gjennomføre og evaluere planer og invitere alle kommuner inn i læringsnettverk hvor de kan lære av hverandre.

Helsedirektoratet skal evaluere arbeidet for å se til at de ønskede tiltakene blir gjennomført og skaper forbedring og om forbedringen er varig.

Tilskuddsmidler som gulrot

Det ligger ikke mye friske penger i reformen. Det understrekes at forbedring av eldreomsorgen i hovedsak dekkes av kommunens frie inntekter. Videre at flere av de foreslåtte tiltakene kan bidra til mer effektive tjenester og et mindre omfattende tjenestebehov. Her er Hverdagsrehabilitering nevnt som et eksempel.

Det skisseres likevel en gulrot ved at kommuner som omstiller seg i tråd med anbefalinger i reformen vil bli prioritert innenfor relevante eksisterende og eventuelt nye øremerkede ordninger. Det forutsetter at kommunene gjennom politisk behandling har tatt stilling til forslagene i reformen og har beskrevet hvordan de vil utforme og gjennomføre dem lokalt.

Kommunene trenger ergoterapeuters kompetanse

Reformen inviterer kommunene til å tenke bredere i sitt rekrutterings- og opplæringsarbeid med særlig vekt på faggrupper som kan styrke kompetanse på de prioriterte satningsområdene i Leve hele livet. Ergoterapeuters kompetanse er sentral i flere av satsningene, som Et aldresvennlig samfunn, aktivitet og fellesskap og helsehjelp. Så nå blir det viktig at alle kommuner er kjent med vår kompetanse og forstå hvor og hvordan vi kan bidra til at kommunen innfrir forventningene i reformen.

Reformperioden er fra 2019 – 2023.

«Leve hele livet» er en stortingsmelding. Behandlingen i Stortinget blir trolig etter sommerferien. Det er ikke ventet at behandlingen vil føre til vesentlige endringer, så det er bare å starte arbeidet.

Høsten 2018 vil støtteapparatet til kommunene etableres.

2019 :Forberedelse og oppstart.

2019-2020:Kartlegging og planlegging

2021-2023: Implementering og gjennomføring

Mer på Ergoterapeutenes nettsider

Solrun Nygård, glad

Seniorrådgiver Solrun Nygård gjesteblogger dette innlegget

 

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i bærekraftig, deltakelse, ergoterapi, Hverdagsliv, hverdagsmestring, inkludering, politikk, Retten til aktivitet og deltakelse, Uncategorized og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Leve hele livet – en reform som roper etter flere ergoterapeuter! 

  1. Tilbaketråkk: Ergoterapiens dag – en suksess med fortsettelse! | Ergoterapeutenes forbundsleder Nils Erik Ness blogger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s