Nå satser NAV sterkt på arbeidsdeltakelse og inkludering i arbeidsmarkedet. Sammen med Helsedirektoratet utvikles Supported Employment (SE) metodikk og Individuell Placement og Support (IPS). Her har ergoterapeuter en spesiell kompetanse. sier Ergoterapeutenes seniorrådgiver Anita Engeset, som gjesteblogger i dag:
Det utlyses stillinger som blant annet Jobbspesialist og Jobbkonsulenter som skal arbeide i nyetablerte IPS-team og Jobbspesialist-team. Dette er en gylden mulighet for ergoterapeuter – søk på stillingene. Ergoterapeuters kompetanse er uunnværlig i disse tverrfaglige teamene. Felles for satsningen nå, er at en ser på arbeidsplassen som den viktigste arenaen for inkludering og deltakelse i arbeidslivet.
Ergoterapeutene har arbeidsdeltakelse som sitt satsingsområde i 2018.
Ergoterapeutenes ressursorienterte tilnærming med vekt på relasjon mellom arbeidstaker, arbeidsoppgaver og omgivelser er et viktig bidrag i tverrfaglige team.
Ordinært arbeidsliv som arena samsvarer med sentrale prinsipper i Ergoterapeutenes tilnærming. En tilnærming som vektlegger at trening, støtte og tilrettelegging skal skje på hverdagslivets alminnelige arenaer, her i direkte tilknytning til arbeidsplassen.
Å øke arbeidsdeltakelsen handler også om å identifisere barrierene mot inkludering. En kan ikke forvente at ordinære arbeidsplasser i utgangspunktet har den kompetansen som trengs for å inkludere arbeidssøkere med omfattende behov for støtte.
For å lykkes i dette arbeidet må støtteapparatet ha kompetanse om inkludering og tilrettelegging. Ergoterapeuter kan iverksette tiltak på de ulike områdene, for å øke graden av mestring og arbeidsdeltakelse. Arbeidsdeltakelse må gjøres mulig for flere og det er innsats knyttet til arbeidsplassen som virker.
Vil du øke dine kunnskaper og ferdigheter i å gjennomføre arbeidsplassbesøk og arbeidsplassvurderinger?
Ergoterapeutene har i samarbeid med Presenter AS utviklet to online-kurs om arbeidsplassvurdering og i samarbeid med praksisfeltet utviklet kurs om arbeidsplassen som arena – Gjør mest av det som virker best! Meld deg på.
Arbeidsplassvurdering (APV) er en velutprøvd og effektiv metode for å identifisere behov for tilrettelegging og tilpasning på arbeidsplassen. Ergoterapeutene har gitt støtte til prosjekter for å utvikle ny kunnskap om metoden APV. Akkurat nå deltar 13 ergoterapistudenter i denne forskningen. «Workplace Visit Project» ønsker å få oversikt over hvordan dette tiltaket brukes i Norge. Ergoterapistudentene jobber nå med intervjuer av ergoterapeuter som har erfaring med (APV).
Har du ikke fått invitasjon til å delta i spørreundersøkelsen, men jobber med APV?
Ta kontakt med lisebet.skeie.skarpaas@oslomet.no Resultatene skal brukes til å videreutvikle kunnskap og praksis innen metoden APV – et felt hvor mulighetsrommet er stort for å oppnå arbeidsdeltagelse for flere!

Seniorrådgiver Anita Engeset
Anita Engeset er Norsk Ergoterapeutforbund sin ekspert på arbeidsdeltakelse, og har gjesteblogget dette innlegget