Hvem skal du stemme på og hvilke spørsmål kan du stille når politikerne står på stand eller banker på døra di?
Partiene svarte på spørsmål i Ergoterapeuten nr 3. Her er en god start om du er i tvil om hva du skal stemme. Selvsagt er det mye mer enn ergoterapi og helse- og velferd som påvirker hvilken stemmeseddel vi putter urnen. Likevel. Gi dere tid til å lese partienes svar på disse spørsmålene:
Svarene bærer tydelig preg av at de fleste partiene kjenner til ergoterapeuters kjernebidrag i helsesektoren. Her kan vi se frukter av forbundets påvirkningsarbeid. Det er et greit utgangspunkt å ha skriftlig, når vi møter politikerne senere.
Jeg vil etterspørre partienes konkrete bidrag for:
- Bærekraftig helsetjeneste, med prioritering av habilitering, rehabilitering, folkehelse og forebygging. Hva skjer med opptrappingsplan for re/habilitering?
- Arbeidsdeltakelse for ungdom, asylsøkere og personer med funksjonsnedsettelser.
- Rett til aktivitet og deltakelse for alle og spesielt personer med rusavhengighet og psykisk uhelse samt eldre som ressurs og deltakere i samfunnet
Gjennom valgkampen og i løpet av stortingsperioden merker jeg meg partienes syn på:
- Den norske modellen og samarbeid med fagforeninger. Her signaliserer partiene grad av åpning for samarbeid. Det er verdt å merke seg de ulike partienes svar til Norsk Sykepleierforbund om lovforslaget som gjør endringer av arbeidsmiljøloven med sterkere styring av arbeidsgiver uten avtale med tillitsvalgte.
- Likestilling, inkludering og menneskerettigheter. Hvilke parti vil bidra best til å sikre deltakelse i samfunnet? Her har både Norges Handikapforbund og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon kastet terning etter grundig gjennomgang av partiprogrammene. Det kan hende dere blir overrasket over terningkastene – jeg røper at de største partiene gjør det ikke best!
- Offentlig og/eller privat helsetjeneste? Følg med på diskusjon om konkurranseutsetting og velferdsprofitører.
- Bærekraft, digitalisering og ny teknologi. I hvor stor grad vil partiene støtte nytenkning innen våre sektorer med tanke på velferdsteknologi, digitalisering, bryting av silotenkning i helsesektoren?
Som forbundsleder møter jeg mange stortingspolitikere i løpet av året, og jeg har fått stor respekt for politikeres intense arbeid. Min erfaring er at de aller fleste lytter til råd, stiller spørsmål og vil ha godt kunnskapsgrunnlag før beslutninger. Min kjennskap til de enkelte partienes program, og dermed gode hensikter om helse- og velferdspolitikk, gir meg valgets kval. Likevel er det av stor betydning hvem vi møter av politikere og hvilke parti som får flertall. Det er heller ikke alltid at de største partiene som får gjennom sine saker. Partier «på vippen» har stor påvirkningskraft. Det erfarte vi i påvirkningsarbeidet for lovfesting av ergoterapeuter i kommunen.
Fra mitt ståsted må jeg ofte forholde meg til ‘sak for sak’. Da er støtte og allianse å finne i ulike parti for ulike saker. Det er ikke alltid jeg finner støtte i ‘mitt’ parti.
Jeg kaster selvsagt ikke terning. Overskrifta lurte.
Valg kan være vanskelig, men for all del: Bruk din stemmerett! Godt valg!