Er lønnsfesten over?


Brit TorilI disse dager leveres kravene i hovedtariffoppgjøret. Jeg gir her ordet til Ergoterapeutenes forhandlingssjef Brit-Toril Lundt som gjesteblogger:

«Forberedelsene til årets hovedtariffoppgjør er godt i gang. Ergoterapeutene startet opp allerede i november i fjor med å sende ut et debattnotat. Samtlige medlemmer og tillitsvalgte fikk anledning til å bidra med innspill. Mange brukte denne muligheten til å fremme sine synspunkter. Alle forslagene ble sortert etter tariffområder og regioner i egne rapporter. Innholdet ble deretter behandlet av regionstyrene på Vinterkurset i februar. Regionstyrene formulerte konkrete forslag som ble oversendt Forbundsstyret til behandling og vedtak 1. mars. De vedtatte kravene ble sendt Unio i midten av mars og behandlet i Unios tariffutvalg. I disse dager leveres kravene til motparten.

Viktige stolper i årets krav er sikring av kjøpekraft og lønn for kompetanse. Vi ser at det vil by på utfordringer å nå disse målene. Lav oljepris og stigende arbeidsledighet kaster mørke skyer over landet. I tillegg medfører lav kronekurs høyere prisstigning. Arbeidsgiverne har for lenge siden posisjonert seg og gjør sitt beste for å skru ned forventningene, mens avisene følger opp med elendighetsskriverier.

Vi på vår side vet at nasjonen er avhengig av en omstillingsdyktig offentlig sektor som kan levere gode tjenester. Dette er et faktum både i gode og dårlige tider, er dessuten selve fundamentet for å sikre velferdsstaten som vi er så glad i. Da må vi ha en offentlig sektor som kan levere gode tjenester av høy kvalitet. Offentlig sektor er avhengig av ergoterapeutenes og andre Unio-medlemmers kompetanse for å nå sine mål.

Fristen for å komme til enighet er 1. mai. Hvis partene ikke kommer til enighet blir de kalt inn til Riksmekleren som legger ned forbud mot arbeidsstans inntil mekling er gjennomført. Sluttdato for mekling er oftest i slutten av mai.

Vi håper inntil det siste at vi skal komme frem til et akseptabelt resultat gjennom forhandlinger. Men vi er også forberedt på mekling og mulig streik. Arbeidet med konfliktberedskapen er i rute. Mange av våre tillitsvalgte er involvert i dette viktige arbeidet. Send dem vennlige tanker! De gjør en stor og viktig jobb for medlemmene. En godt gjennomtenkt streikeberedskap skal virke forebyggende mot streik. Uten slik beredskap har vi ingen makt å sette bak kravene våre, og heller ingen makt til å unngå streik. Men helst vil vi nå våre mål på fredelig vis.

Så var det dette med lønnsfesten da. Vi skal ikke underslå at Norge har hatt en god lønnsvekst de siste årene. Og det er ingen ting som vokser inn i himmelen. Likevel har kvinnedominerte utdanningsgrupper mye å gå på før likelønn er et faktum. «Vi skal ikkje knele i dette lønnsoppgjeret», sa Unio-leder Ragnhild Lied på sin innledning på Unios inntektspolitiske konferanse i mars.»

Vi ønsker hverandre lykke til! Vi trenger det.

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i ergoterapi, tariff og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s