Hva er hverdagsmestring?


Begrepet hverdagsmestring brukes i økende grad innen helse- og velferdstjenesten. Hvordan kan vi forstå det?

Om vi kun ser på begrepet mestring har det flere ulike definisjoner og forståelser. Vi kan for eksempel skille mellom følelsesmessig mestring og handlingsorientert mestring. Følelsesmessig mestring handler om bearbeiding av hendelser, akseptere situasjoner og egne forventninger til livet. Handlingsorientert mestring er forbundet med kontroll og å være aktør i eget liv, for eksempel hverdagsmestring.

Hverdagsmestring har blitt nært knyttet til arbeidsformen hverdagsrehabilitering og forståes både som et tankesett og som overordnet mål for den enkelte borger. I felles rapport «Hverdagsmestring og hverdagsrehabilitering» fra prosjekt «Hverdagsrehabilitering i Norge» er hverdagsmestring definert som:

«et forebyggende og rehabiliterende tankesett som vektlegger den enkeltes mestring i hverdagen uansett funksjonsnivå. Brukerstyring og vektlegging av den enkeltes ressurser og deltakelse står sentralt»

Hverdagsmestring handler om å ta borgerens ønsker og valg på alvor og å legge til rette for at den enkelte kan bestemme over sitt eget liv. Det handler om selvbestemmelse. Selvbestemmelse dreier seg ikke bare om store og krevende valg som å gifte seg eller velge utdanning eller bosted. Slike valg gjør vi ikke så mange ganger i løpet av livet. Det er flest hverdager, og det er flest enkle og viktige hverdagsvalg vi må ta. Selvbestemmelse er for eksempel at du bestemmer deg for om og når du vil stå opp om morgenen, hva du vil ha på deg, hvordan du vil ordne håret, om du vil spise frokost eller ikke. Det dreier seg ofte om hverdagsaktivitetene.

Hverdagsaktiviteter utføres ofte og regelmessig, i motsetning til aktiviteter som er knyttet til feiringer eller spesielle høytider. Dette er et viktig poeng. Fordi hverdagsaktiviteter utføres ofte, har de stor betydning for å bevare helsen, opprettholde funksjonsnivået og gjøre det mulig for å delta i sosiale sammenhenger. I tillegg er det opplevelsen av mening i hverdagsaktivitetene som motiverer til å utføre dem, også etter at helsearbeiderne ikke er til stede under treningen eller opplæringen.

Skal man støtte hverdagsmestring, må vi gjennomgå grundig hva som er viktige aktiviteter for den enkelte. Utgangspunktet er å spørre borgeren: Hva er viktige aktiviteter i livet ditt nå? Hvordan vil du delta? COPM er her det geniale redskapet som ikke er diagnosespesifikt.

15 desember lanserer Gyldendal forlag/Kan Helse en ny digital læringsmodul «Hverdagsmestring og hverdagsrehabilitering», i den større digitale læringspakken kalt Helse Basis. Her er jeg ansvarlig for tekst i tett samarbeid med forlaget samt flere medlemmer i Ergoterapeutene. Innbyggere og fagpersoner i Malvik Kommune og Bydel St.Hanshaugen (Oslo) har bidratt med videoer og oppbygging av modulen. I Drammen kommune har en tverrfaglig gruppe prøvd ut modulen og gitt viktig tilbakemelding på endringer. Takk til dyktige samarbeidspartnere! Kontakt forlaget for nærmere informasjon om det digitale læringsprogrammet! (Videosnuttene er fra læringsmodulen)

Kan Helse

Se også aktivitetskalenderen for neste år der Ergoterapeutene etter hvert legger ut flere COPM-kurs (Region Vest 1-2.feb , Region Sør-Øst 14-15.april) samt kurs i april for kursledere i hverdagsmestring og hverdagsrehabilitering (det siste kun for medlemmer).

Mitt håp er at hverdagsmestring og hverdagsrehabilitering i året som kommer i større grad også prøves ut for personer med psykisk uhelse og rusproblem. Det er et stort hull i tjenester som kan støtte opp om mestring av hverdagens aktiviteter tross ulike psykiske utfordringer. Det er godt mulig at arbeidsformen blir annerledes enn hverdagsrehabilitering for eldre. Uansett er det første spørsmålet: Hvordan vil du delta? Hva er viktige aktiviteter for deg?

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i bærekraftig, ergoterapi, hverdagsmestring og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s