Rehabilitering og habilitering på nytt i skvis mellom akuttmedisin og pleie #sykehusplan


«Regjeringen vil utrede hvordan deler av ansvaret for rehabilitering kan overføres fra spesialisthelsetjenesten til kommunene som del av det videre arbeidet med kommunereformen. I mellomtiden skal ikke tilbudet trappes ned» meldes det i Meld St 11 (2015.2016) Nasjonal helse- og sykehusplan (2016-17). Hverken rehabilitering eller habilitering er inkludert i nasjonal helse- og sykehusplan. Dette er ille når vi vet av befolkningsframveksten at svært mange må lære å leve med sine funksjonsnedsettelser. Vi skal ikke bare overleve tross alder og skrøpeligheter, men også delta i livet!

Den nye helse- og sykehusplan gjør kloke avveiinger om hvor mange sykehus som skal ha både akuttmedisinske og akuttkirurgiske tilbud. Dette er viktig når vi ser pasient- og befolkningsutviklingen; 1 av 11 pasienter som legges inn trenger akuttkirurgiske tilbud, mens de andre ti har behov for akuttmedisin. Et relevant spørsmål er da om vi først og fremst skal planlegge for de ti eller den ene pasienten? Samtidig ser det ut til at den teknologiske og medisinske utviklingen går i retning å sentralisere mer avansert kirurgi, mens økt medisinsk tilbudet i større grad kan desentraliseres. Helseministeren viser også til befolkningsutviklingen når han sier det er behov for å beholde de sykehusene vi har, selv om de små sykehusene ikke skal gjøre det samme som de større og i større grad prioritere oppgaver. Mye av dette synes klokt – særlig også at sykehusene må samarbeide bedre.

Men hvor er rehabilitering, hvor er habilitering?

Kompetansen og kapasiteten for sykepleiere og leger inkluderes i meldingen. Med rette. Videre sier planen av den lokale akuttberedskapen skal styrkes. Sikkert det også klokt. Men kommer rehabilitering og habilitering på nytt i skvis mellom blålys og pleie? Både i spesialisthelsetjenesten OG i primærhelsetjenesten?

Alt om rehabilitering og habilitering kan leses i dette bildet (side 29):

 helse-sykehusplan s 29

Det var det, med forbehold om at jeg har oversett noe i farten. 

I «Forord fra brukerne» skrives:

«Alle dagens sykehus bør beholdes, men mange bør endres og utvikles. Små sykehus kan utvikles til helsesentre som blir samhandlingsarena for primær- og spesialisthelsetjenesten og andre helsetjenester befolkningen trenger, eksempelvis lærings- og mestringssentre, likepersonarbeid, fysio- og ergoterapi, rehabilitering, hjelpemiddelsentraler, tannleger, tjenester fra psykisk helsevern og rus.» 

Dette høres klokt ut – hvorfor har ikke helseministeren lyttet til brukerne? Betyr dette en åpning framover? Regjeringen ønsker å komme med en ny plan om fire år. Jeg venter allerede med lengsel.

 

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i ergoterapi, rehabilitering og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s