Flere ergoterapeuter i kommunene – hvorfor vente til 2020?


Tillitsvalgte og medlemmer i Ergoterapeutene har spennende tider framover. Et flertall på Stortinget vil lovfeste ergoterapeuter i norske kommuner fra 2020. Det er nå kompetansen skal bygges opp så dette er på plass i 2020. Det må argumenters for enhver ny stilling lokalt. Tillitsvalgte og regionstyrene har nå fått ny informasjon og materiale til hjelp.

Det gode budskapet er at ergoterapeuter bidrar til en bærekraftig helsetjeneste. En ergoterapeut i ett år koster mindre enn en sykehjemsplass i ett år, og en ergoterapeut hindrer og utsetter mange sykehjemsinnleggelser. Dette er godt illustrert med regnestykket som ble gjort i Elverum (se Ergoterapeuten nr 5, 2010). Dette enkle resonnementet har vi fått bred støtte for i Stortinget, som nå vil lovfeste ergoterapi, stikk i strid med regjeringens opprinnelige forslag. De som klarer seg selv trenger mindre pleie- og omsorg. De som bor hjemme trenger ikke institusjon.

Det viktigste er at innbyggere mestrer hverdagslivet som verdsatte deltakere i lek, utdanning, jobb, hjem og samfunn. Ved å ansette ergoterapeuter allerede i dag vil innbyggerne få bedre bistand i hverdagslivets allsidige aktiviteter, eller i formidling av tekniske hjelpemidler, velferdsteknologi og med boligendringer.

KS mener kommunene er gode på innovasjon – og nevner hverdagsmestring, hverdagsrehabilitering og velferdsteknologi. Dette er jo ikke mulig uten ergoterapeuter sier vi – og dette bekreftes i møte med KS! I følge SSB er det i dag 2600 ergoterapiårsverk i norske kommunerKommunal rapport viser til tallene fra SSB og sier ergoterapeuter er hurtigst voksende yrkesgruppen innenfor kommunenes helse- og omsorgstjenester. Denne utviklingen har skjedd i de fleste kommuner siden 2010.

Likevel har 100 norske kommuner ikke ansatt ergoterapeut (SSB-tall 2014), og i resten skulle det vært flere. Det regjeringsoppnevnte Hagen-utvalget foreslo i 2011 å tredoble antallet ergoterapeuter i kommunene (NOU 11:2011). I danske kommuner er det 1 ergoterapeut pr 1000 innbyggere i kommunen. Hvorfor satser mange norske kommuner fremdeles på sykehjem før re/habilitering og deltakelse?

Vi har en jobb å gjøre!

Jeg oppfordrer tillitsvalgte og regionstyrene til å bruke tilsendt informasjon. Hør gjerne min hilsen (2 min) og følg med på Ergoterapeutenes Facebookside

FullSizeRender

Alle kan vi kan vi bli mer synlige på Verdens Ergoterapidag den 27.oktober – ta bølgen i din kommune, del bilder og historier på sosiale media med emneknagger #viktigformeg #Ergoterapiensdag #worldOTday. Eller kanskje du vil høre og diskutere med professor Marit Borg i lunsjmøte ved din egen dataskjerm?

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i bærekraftig, ergoterapi, hverdagsmestring, rehabilitering og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s