Ergoterapeuter blir lovfestet!


Vi har nå fått full støtte for lovpålagt ergoterapi i kommunene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti. Det er da et flertall i Stortinget allerede før de øvrige partiene har uttalt seg.

Det ble ingen kamp mellom David og Goliat. Det ble heller ingen gode krefter som fikk troll til å sprekke. Det var god argumentasjon som ble møtt med kloke ører. Forhandling og dialog nådde fram. Politikerne lyttet og handlet.

I vårt arbeid med å framsnakke lovpålagt ergoterapi har politikere fra alle parti uttrykt full forståelse for ergoterapeuters tilretteleggingskompetanse for hverdagsmestring og deltakelse. Jeg er stolt over å si at våre medlemmers daglige arbeid og års innsats for sårbare grupper er godt kjent. Likevel var det krevende å gå fra å argumentere for ergoterapi til å argumentere for lovpålagt ergoterapi. Vår enkle begrunnelse er at det blir ikke helhetlig primærhelsetjeneste uten ergoterapeuter. Alt kan ikke forebygges og alle kan ikke behandles friske. Svært mange må tilrettelegge hverdagen for å mestre livet. Derfor må ergoterapi være tilgjengelig og lovpålagt i alle kommuner.

Jeg retter en glad takk til politikerne som har hørt, spurt om utdypende argumentasjon, og vist vilje og evne til å snu et galt forslag i Primærhelsetjenestemeldinga.

Jeg retter like stor takk til brukerorganisasjonene som hele tiden har vært på vår side og gitt solid støtte; Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon, Norges Handikapforbund og Unge Funksjonshemmede. Å høre deres argumentasjon på høringen i Stortingets helse og omsorgskomite gjorde meg stolt over å være ergoterapeut. Vi utgjør en viktig forskjell i innbyggernes liv.

Likeså takk for støtte fra UNIO, som allerede i sitt innspill til statsbudsjettet foreslår lønnstilskudd for ergoterapeuter.

Så vil jeg takke oss selv. Forbundskontoret har samspilt og jobbet i et fantastisk støttende team. Argumentasjon på effekt og kostnytte av ergoterapi er samlet og våre forskere har generøst hjulpet oss med dokumentasjonen. Yrkesetisk utvalg har vært påskrudd. Ergoterapeuter i politiske nettverk har engasjert seg i sine egne parti. Forbundsstyret har gitt full støtte i en strategisk plan – som vi fulgte trofast. AU med nestleder Tove og generalsekretær Toril har vært solide klipper. Sammen er vi krutt!

Nå begynner arbeidet lokalt i kommunene. Det må argumenteres for enhver ny stilling og stillingsandel. Vi har de gode argumentene, og vi kan med stolthet fortelle hvordan ergoterapeuter utgjør en forskjell for innbyggerne.

Dette klarte vi sammen, dette skal vi dra videre sammen! Gratulerer med dagen!

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i bærekraftig, ergoterapi, rehabilitering og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

5 svar til Ergoterapeuter blir lovfestet!

 1. Nina Dahl sier:

  Dette er kjempebra og jeg er stolt av å være en ergoterapeut.
  Utrolig bra jobbet.

 2. Randi W. Aas sier:

  Helt fantastisk! Tusen takk til et supert lederteam- jeg tar av meg hatten i beundring for jobben dere gjør. At mange ergoterapeuter, meg inkludert ikke ønsker profesjoner i lovverket, men heller hvilke tjenester innbyggerne skal få, er ikke til hinder for å jobbe for lovpålagte yrkesgrupper når det er den valgte modellen. Arbeidet fra Ergoterapeutene i 2011 og nå gjenspeiler bare at en må velge plan B, når verden rundt har valgt en annen modell enn det som har vært forbundets linje over mange år. Da må selvsagt også vi gå for lovpålagte profesjoner. Well done- og en super velfortjent helg ønskes dere!

 3. Magnus Pedersen sier:

  Det er ikke lenge siden ergoterapeutene jobbet mot lista med lovpålagte helsetjenester i kommunene, og de jublet når andre mistet sin status som lovpålagt tjeneste. Det er fint at ergo blir lovpålagt, men synes likevel det er en bismak med tanke på det som skjedde i 2011. Det ble oppfattet som smålig av mange. Håper man aldri gjentar dette, og heller fokuserer på hva man selv kan bidra med framfor å ødelegge for andre og / eller godte seg over andres nederlag.

  Link til saken jeg sikter til:
  http://ergoterapeutene.org/Ergoterapeutene/aktuelt/Nyhetsarkiv/Profesjonsnoeytral-lov-fra-nyttaar

  • Takk for innspill Magnus. Kan ikke se at Ergoterapeutforbundet noen gang har jublet over at andre mister noe, vi har jublet for likhet. Vi var en liten profesjonsgruppe som var satt utenfor lovpålegg før 2011. Det førte til trusler om oppsigelser og nedskjæring av ergoterapeutstillinger hver høst i budsjett-tider. Vi kalte det høstjakta på ergoterapeuter. Politikk er ofte pragmatikk – en må velge det best mulige til enhver tid. Denne gangen hadde vi et annet valg enn i 2011.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s