Primærhelsetjenesten må sikre mestring og deltakelse


FullSizeRender

Generalsekretær Toril Laberg til venstre og 1.nestleder Tove Holst Skyer til høyre, klar til høring i Stortinget

I dag fikk norske ergoterapeuter det beste skussmål jeg noen gang har hørt. Forbundsleder i Norges Handikapforbund (NHF), Arne Lein sa til Stortingets helse- og omsorgskomite at:

«… ergoterapeuter er de som er opptatt av deltakerperspektivet i hele helse- og velferdssystemet – derfor er de så viktige. Det vil være helt avgjørende for hvordan funksjonshemmede skal kunne leve et normalt liv i hverdagen, og ha gode rådgivere og hjelp fra ergoterapeuter i forbindelse med dagliglivet».

Lein presiserte at ergoterapeutene er en viktig tjeneste i kommunene, han håpet at komiteen ville understreke dette og sikre lovpålagt ergoterapitjeneste.

Norsk Ergoterapeutforbund, sammen med 60 andre organisasjoner, deltok i dag i høring på melding til Stortinget nr 26 (2014-205) «Framtidens Primærhelsetjeneste – helhet og nærhet». Flere ga oss gode skussmål:

Camilla Lyngens, styreleder i Unge Funksjonshemmede var like tydelig og sa at det er nødvendig med bemanningsnormer og øremerkede midler, samt lovpålagt ergoterapikompetanse for å sikre et likeverdig tilbud til alle kommuner.

Også Berit Larsen fra Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) var like tydelig i omtale av krav til kjernekompetanse i kommunene:

«.. vi synes det mangler en veldig viktig funksjon der, nemlig ergoterapeuten. Ergoterapeuten har en veldig bred rolle i forhold til bruker og pasient i å tilrettelegge i dagliglivet til mestring av liv og helse. Vi ønsker ergoterapeuten inn som lovfesta kjernekompetanse på linje med de andre som er foreslått»

Også RI- Norge var tydelig i sin melding om lovpålegging av ergoterapi i kommunene.

Vi er kjent med at i alle fall FFO, NHF og RI-Norge også i sine skriftlige innlegg til helse- og omsorgskomiteen fremmer ønsker om lovfesting av ergoterapeuter i kommunene. Dette er viktige argumenter fra tunge brukerorganisasjoner som til sammen organiserer mer enn 375.000 innbyggere i Norge. Det aller viktigste er likevel anerkjennelsen fra disse tunge brukerorganisasjonene for ergoterapeuters innsats i å bedre innbyggernes mestring og deltakelse. Dette gledes stort.

Norsk Ergoterapeutforbunds skriftlige innlegg til HOK kan leses her og vår muntlige kan høres her:

Høring i helse- og omsorgskomiteen 0kt 2015

Avslutningsvis i vårt skriftlige innlegg nevner vi en bekymring som Lein delte med Helse- og omsorgskomiteen; Nemlig forståelsen av rehabilitering. I meldingens kap 2 ( side 104) nevnes at rehabilitering er «tjenester og støtte til bruker/pasient for å gjenvinne tapte funksjoner». Her nevnes ikke mestring og deltakelsesperspektivet. Dette står i motsetning til gjeldende forskrift som presiserer rehabilitering som «innsats for å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltakelse sosialt og i samfunnet». Om dette signaliserer et nytt syn på rehabilitering som skal danne grunnlag for opptrappingsplan i rehabilitering og habilitering er dette svært alvorlig. Det vil true arbeidet med samfunnsdeltakelse og likestilling for personer med funksjonsnedsettelser. Forskriftenes forståelse av rehabilitering med vekt på mestring og deltakelse må bli stående og danne grunnlag for opptrappingsplanen for rehabilitering.

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Primærhelsetjenesten må sikre mestring og deltakelse

  1. Randi W. Aas sier:

    Sett fra Stortinget i dag- takk for at du delte, Svein og jeg og syns begge to at din tale Nils Erik var veldig god, og poengene kom veldig tydelig frem. Vi står også midt i det du snakker om på privaten, med min mor som akkurat har kommet hjem fra et pleie-paradigme i sykehjems-Norge og vår datter Emilie som allerede nå etter knapt 2 måneder på ergo-utdanningen i Sandnes gjør egne refleksjoner om at hennes kjære mormor havner på sykehjem og blir pleietrengende på veldig kort tid. Etter å ha bodd med mamma denne uken og dratt frem mine svært så rustne ergo-terapeut-ferdigheter ser jeg den utrolige fremgangen. Jeg bruker helt elementær ergoterapitilnærming, med gradert aktivitet og sikring, selvhjulpenhet og gode mestringsopplevelser. Akkurat som du snakket om i din tale. Og de virker sammen med seponering av alt for høye doser med medikamenter som kommer som en følge av at sykdom-kur-medikamenter er paradigmet i disse institusjonene. Dette må vi klare å endre på i vår generasjon! Ergoterapeutenes arbeid er det som gjør meg mest optimistisk. Snakker gjerne med deg om dokumentasjon av samfunnsøkonomisk effect en gang. Godt jobba, ja en særdeles god dag på jobben syns jeg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s