Ergoterapeutene utfordrer til dugnad for flyktninger


Dugnad er det beste ordet vi har på norsk – det finnens ikke tilsvarende på engelsk. De fleste nordmenn vet hva det er. For ergoterapeuter bør det gå inn i fagvokabularet på linje med aktivitet og deltakelse.

Dugnad handler om å gjøre aktiviteter sammen – og gjerne til hjelp for en eller få i gruppa. Dette er også en sosial sikring fordi vi vet at livet snur og at dugnaden er til støtte for deg eller andre neste gang. Denne dugnadsånden er Norge bygd opp av – det utløser det beste i oss. Det utløser ressurser. Når vi nå tar imot flyktninger til Norge er dette heldig for bygdene og byene våre. Vi vil bli beriket med ny kunnskap, nye venner, ny kultur og ny arbeidskraft. På grunn av befolkningssammensetningen står vi de neste 20 årene overfor en gedigen mangel på arbeidskraft – blant annet helsepersonell. Flyktningene blir våre verdsatte kollegaer om kort tid.

Dugnaden manifesterer seg i en NRK-sendt konsert lørdag. Det er Røde Kors, Redd Barna, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen og Kirkens Nødhjelp som får midlene som blir samlet inn. Norsk Ergoterapeutforbund gir 3 kroner per medlem til «Dugnad for flyktningene». Jeg oppfordrer andre arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner til å gjøre det samme

Her står vi ovenfor en krise av slike uforståelige dimensjoner at jeg oppfordrer alle medlemmer til å støtte aksjonen som vil bidra til å gjøre hverdagen litt bedre for mange flyktninger både i Europa og Midtøsten. Dette gjøres ved å ringe 820 44 001 (kr 200,-) eller ved å sende en SMS med SAMMEN til 2272.

Like viktig er det å ta godt imot våre nye naboer. Smil til og snakk med. Som ergoterapeuter bidrar vi daglig til å gjøre hverdagslivet mulig; inviter med på leken, lagspillet, sykkelturen, familiemiddagen og vanlige hverdagsaktiviteter. Dette gir hverdagsmestring og utløser ressurser.

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i hverdagsmestring og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Ergoterapeutene utfordrer til dugnad for flyktninger

  1. Kristin Jess-Bakken sier:

    Flott blogg innlegg og blir også inspirert av kommentaren under!
    Tenk om vi kunne samlet en gjeng ergoterapeuter som kunne bistått på flyktningemottak i kommunene. Tenker mange kunne gjort en STOR forskjell med å være både ergoterapeuter og medmennesker for flyktningene som kommer hit til Norge. Vi er eksperter på hverdagsliv og få folk tilbake til sin normale hverdag som de savner. Kanskje kunne vi bistått også med kompetansedugnad også?

  2. Even Elias Edvardsen sier:

    Hei Nils Erik!

    Flott innlegg du har skrevet om dugnad og flyktninger. Synes også det var flott med artikkel i siste Ergoterapeuten som satte fokus på dette. Ergoterapeuter har kunnskaper og ferdigheter som er en berikelse i dette feltet. Dette sier jeg på bakgrunn av at jeg jobber 50% i flyktningetjenesten her. Det er en unik jobb og mulighet til å bruke ergoterapeutiske tiltak og tankegang for en sårbar gruppe. Igår valgte jeg å bruke min fritid til å spise middag sammen med mine nye venner fra Syria og Eritrea. Jeg tenker at dette også er en del av vårt samfunnsansvar som ergoterapeuter – spesielt etter kontorene låses og når arbeidsdagen er over.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s