Har din kommune råd til å la være?


I sommer hørte jeg helseminister Bent Høie si at god helse er «å mestre eget liv og føle man har god helse også når en må leve med skader eller svekket funksjon». Kommunene og innbyggerne må ha ergoterapeuter for å oppnå dette, nettopp fordi ergoterapeuter er pådrivere for å utløse ressurser og mestring hos den enkelte og samfunnet.

Det er et faktum at mange funksjonsnedsettelser og skrøpeligheter ikke kan forebygges eller behandles. Kommunehelsetjenesten må tilby tjenester utover det problemløsende og kurative. Kommunene må ha ergoterapeuter med kompetanse på tilrettelegging som mestringsstrategier, tekniske hjelpemidler, velferdsteknologi og boligendringer.

Helseministeren kaller stortingsmeldingene om kommunene og primærhelsetjenesten for siamesiske tvillinger. Meldingene foreslår økt kommunalt ansvar for formidling av tekniske hjelpemidler, re/habilitering, og boligtilpassing. Ministeren sier også at det skal komme en opptrappingsplan for rehabilitering. Da er det mildt sagt forunderlig at ergoterapeuter ikke står på lista over foreslåtte lovpålagte kommunale helsetjenester. I sum kan dette få katastrofale konsekvenser for innbyggerne.

Brukerne er minst like bekymret som oss. På Arendalsuka hadde Norges Handikapforbund flere arrangementer som belyste deres bekymring for medlemmenes mulighet for aktivitet og deltakelse i framtiden. Dette tydeliggjøres med Heggen Munks appell som også ligger ute på bloggen Villroser

Ergoterapeutene deltok med to arrangementer på Arendalsuka; egen stand og åpen diskusjonskafe med temaet «Hvordan ta bølgen i kommunene?» Kafeen var full, med aktiv deltakelse av mange inkludert statssekretær Nøklebye Heiberg.  Vi var også synlige med T-skjorter, materiell og diskusjon med politikere og nettverk. Hovedbudskapet er at satsning på hverdagsmestring utløser ressurser. Vi snakker ikke om den tragiske eldrebølgen, men om en tsunami av eldebølgekraft. Ergoterapeutenes styrke ligger i å støtte hverdagsmestring tross helseutfordringer. Suksessen med hverdagsrehabilitering kan tas videre til andre brukergrupper.

Det nærmer seg kommunevalg, og i dagene framover vil du møte politikerne i din kommune – på stand, i døra di eller i media. Still da spørsmålene:

  • Hvilke tiltak vil partiene sette i verk for å omforme eldrebølgen til eldrebølgekraft?
  • Hvordan vil partiene sikre at innbyggerne tilbys tverrfaglig rehabilitering, og ikke kun behandling, pleie og omsorg?
  • Hvordan skal økt bærekraft i velferdstjenestene sikres?
  • Hvem satser på ergoterapi?

Bruk brosjyren: Hvordan ta bølgen i kommunene? Bestill gjerne flere i nettbutikken. Disse er aktuelle lenge etter valget!

Godt valg!

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til Har din kommune råd til å la være?

  1. Rita Ohnstad Nestegard sier:

    det har jeg gjort flere ganger, men det kommer i retur. at det ikke kan leveres

  2. Rita Ohnstad Nestegard sier:

    Hei ! Intressant innlegg og helt riktig. Jeg har vært med å kjøre kick off på hverdagsrehabilitering i en kommune og tankesettet om å endre fokus og få frem budskapet, det fikk innpass i hjemmetjenesten. Men lederne var ikke synlig og overlot dette til oss som underviste. Nå har jeg en annen stilling i Utvjklingssenter for sykehjem og ønsker å sette fokus på hverdagsrehabilitering for hele dalen her. Alle kommunene og har lyst å arrranger et dagssemeninar. Er du behjelpelig? kan du stille og hvilken andre aktører er lurt å ha med?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s