Går endelig ISF finansiering av poliklinisk ergoterapi i orden?


Helsedirektoratet anbefaler Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) å inkludere poliklinisk ergoterapi i ISF-ordningen fra 2016. Jeg tør likevel ikke slippe jubelen helt. Dette har Ergoterapeutene jobbet med svært lenge, og særlig trykket på siste år. I brev fra HOD datert 2. juli 2014 blir forbundet informert om at departementet vil be Helsedirektoratet gjennomgå regelverket. Senere har vi hatt møter med Helsedirektoratet sammen med Norsk Fysioterapeutforbund. UNIO har hatt krav om ISF-finansiert ergoterapi i sine innspill til statsbudsjettet i en årrekke. Jeg jubler først når jeg ser at HOD støtter forslaget. Uansett har vi aldri vært nærmere løsning for mange av våre medlemmer.

Ergoterapeuter har i de senere årene blitt trukket inn i det polikliniske arbeidet. I dag arbeider ergoterapeuter poliklinisk ved alle landets sykehus. Ergoterapeutenes oppgaver i poliklinikker er mange og forskjellige på ulike avdelinger. En del oppgaver ergoterapeutene utfører er ledd i tverrfaglig utredning eller behandling. Andre oppgaver er ergoterapeutfaglige og involverer i liten grad andre faggrupper. Der hvor oppgavene ikke er et ledd i det tverrfaglige arbeidet er det viktig at disse også er inntektsgivende for sykehuset for at pasientene skal få den nødvendige utredning og behandling. Forbundet har gjennom lengre tid fått henvendelser fra våre medlemmer i spesialisthelsetjenesten om at deres polikliniske tjenester ikke gir inntjening til sykehusene. Det medfører at tjenestene gis i mindre grad enn det reelle behovet hos aktuelle brukere, utelates eller at det trekkes inn andre faggrupper (unødig) for å utløse tverrfaglige takster.

Stadig flere aktiviteter foregår poliklinisk i spesialisthelsetjenesten noe som medfører økte tjenester fra flere faggrupper enn tidligere i poliklinikkene. Norsk Ergoterapeutforbund har ønsket en slik utvikling da polikliniske tjenester vil støtte opp om bedre pasientflyt mellom generalist- og spesialisthelsetjenesten. Imidlertid er det gjort få endringer i finansieringssystemet av det polikliniske arbeidet som gjenspeiler dreining av tjenestene. En endring av dagens finansieringsordning er nødvendig sett i lys av de reelle endringene i tjenestene. Dersom det skal bli meningsfullt med oppgavedeling og oppgaveglidning må også finansieringssystemet underbygge dette.

Direktoratet anbefaler en kontrollert utvidelse av inklusjonsreglene i ISF i 2016. For ergoterapeuter vil utvidelsen omfatte følgende fagområder: nevrologi og muskel-, skjelett- og bindevevssykdommer (Hoveddiagnosegrupper 1 og 8). Helsedirektoratets anbefaling skal til behandling i Helse og omsorgsdepartementet med avklaring når statsbudsjettet legges frem i oktober.

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s