Ergoterapeutene er i kampmodus


Forrige uke var en gedigen skuffelse – som flere enn meg kjente som et svik og kraftig magespark.

Regjeringa la frem den ventede stortingsmeldinga om primærhelsetjenesten (Meld. St. 26 Fremtidens primærhelsetjeneste – nærhet og helhet (2014-2015)). Meldinga gir innledningsvis en grei beskrivelse av utfordringsbildet og kloke løsninger som mer teamarbeid, nye arbeidsformer, bredere kompetanse, vekt på ledelse. Det er gledelig at det innledes med brukernes innspill og meldinga signaliserer større grad av brukerdeltakelse. Med mer temaarbeid og tverrfaglighet signaliseres at meldinga vil bort fra silotekning, selv om kapitlene om tiltak likevel fastsetter silotekningen.

Hele meldinga inviterer til bruk av ergoterapeuters kompetanse, for å sitere: «Når brukerne blir spurt om hva som var viktig for dem, er svaret ofte å mestre daglige gjøremål. Oppfølgingen må reflektere dette» (s 22). Det oppfølgende kapittelet om ergoterapi må være klippet bort. Ergoterapeuter tar utgangspunkt i den enkeltes viktige gjøremål. Vi gjør deltakelse i samfunnet og mestring av hverdagslivet mulig ved å kombinere trening av hverdagsaktiviteter og tilrettelegging av omgivelser. Det er helt uforståelig at ergoterapeuter ikke skal være lovfestet del av framtidas primærhelsetjeneste sammen med sykepleiere, fysioterapeuter, leger og psykologer. Om dette blir stående er det en uklok beslutning for vår aldrende befolkning og for de mange med funksjonsnedsettelser i Norge.

Vi er helt trygge på at vi før meldinga kom ut har jobbet tett på helse- og omsorgsdepartementet (HOD) for å tydeliggjøre ergoterapeuters innsats og behovet for ergoterapeuter i primærhelsetjenesten. Vi er sikre på at vi hatt god dialog med departementet og har opplevd en helt klar støtte for styrking av ergoterapi i kommunene. At vi er utelatt registreres med forbauselse. Umiddelbart da budskapet om meldinga ble kjent var vi i dialog med blant annet politisk ledelse i HOD, både helseminister og statssekretær samt leder i Stortingets helse- og omsorgskomite. Vi er oppfordret til å bidra med mer innspill og argumenter. Det kommer selvsagt.

Stort engasjement i sosiale medier viser at Norsk Ergoterapeutforbund er klare til å ta saken, fra alle regioner i hele landet. Jeg og forbundet for øvrig er i kampmodus og vil bruke sinnet til konstruktivt arbeid framover. Jeg vil presisere for våre medlemmer at vi er godt i gang og vil jobbe alt vi klarer for å stå på i denne saken. Vi jobber nå strategisk. Vi kommer tilbake til hvordan medlemmer kan involveres – og vi tar imot gode råd. Slik vi er informert skal meldinga om kommunereformen (Meld. St. 14 (2014-2015) behandles i Stortinget 9.juni. Deretter behandles primærhelsetjenestemeldinga, det må bli til høsten. Det gir oss litt tid. Kampen har så vidt begynt.

Vi er informert om at lovpålagt ergoterapi ikke er stoppet av Helse- og omsorgsdepartementet, men av Finansdepartementet. Også forunderlig. Vi er ikke en utgiftspost. Vi utløser ressurser for enkeltpersoner og for samfunnet ved at mennesker mestrer hverdagslivet, kommer seg på jobb og deltar i sine daglige gjøremål. Ergoterapi lønner seg.

Ergoterapi mot finans er David mot Goliat. Det var David som vant.

 

 

 

 

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Ergoterapeutene er i kampmodus

  1. Anne Vinorum sier:

    Nils Erik, du har all min støtte i det arbeidet du gjør her. Forslaget er å gå mange år tilbake for vår faggruppe

  2. tochena sier:

    Støtter denne artikkelen. Jeg jobber som ergoterapeut i et tverrfaglig team og opplever hvor viktig ergoterapeuten er i teamet! Det er viktig å merke seg at , blant annet, yrkesgruppene definerer aktivitet forskjellig! Jeg er overbevist om at det også er økonomisk lønnsomt å ha med ergoterapeut i arbeidet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s