Apper for helsefremmende hverdagsmestring


Jeg kan noe som ville gjøre Adolph Meyer og Eleanor Slagle grønne av misunnelse! Jeg bruker og har latt meg fascinere, av apper for helsefremmende hverdagsmestringen.

Jeg må innrømme at noe av det verste jeg gjør er å våkne av vekkerklokka når jeg er i dyp søvn – for så å stresse avgårde på jobb. Slike dager forblir en evig tung «hangover».  Som ukependler har jeg ofte fått spørsmålet – hvordan balanserer du hvile, søvn og aktivitet i hverdagen? Blir du sliten, er det stressende? Blir det mange kaker, mye sitting og lite bevegelse?

Jeg har i utgangspunktet bestemt med for at reisinga ikke skal være stress, samt at utfordrende og meningsfylt arbeid gir både flytopplevelse og helse. Likevel har alle spørsmålene ført meg til særlig tre nyttige apper jeg gjerne deler med flere – kanskje flere har andre nyttige tips?

Utgangspunktet mitt er ikke intens trening, men å oppleve en passe balanse i hverdagslivet som vedlikeholder helsa. En balanse mellom fysiske, kognitive og sosiale aktiviteter, mellom søvn, hvile og aktivitet, mellom nødvendige og morsomme aktiviteter.

Sleep cycle

IMG_3374IMG_3375

Den første appen, Sleep cycle, fant jeg som tips i et intervju av May-Britt Moser.  Når en hjerneforsker og nobelprisvinner benytter appen var det verdt ett forsøk tenke jeg, og lastet ned. Resultatet er mye bedre enn ventet, selv om ulempen er at du må «sove med mobilen». Appen registrerer søvnrytmen og unngår vekking når jeg er i dyp søvn. Den vekker når jeg er i rem-søvn eller i oppvåkningsfasen. Dette innebærer at en må sette «vekkerklokka» på et tidsintervall. I perioden jeg har brukt Sleep cycle erfarer jeg å våkne opplagt og uthvilt – helt klar til å starte dagen. I tillegg kan jeg få utdypende informasjon om søvnkvaliteten og hvordan dagaktiviteten (antall skritt) påvirker søvnen. For meg, som reiser mye, er det for eksempel betryggende å se at søvnkvaliteten ikke påvirkes av hvor jeg sover. Og det beste: jeg er uthvilt når jeg vekkes av behagelig selvvalgt musikk, fuglekvitter eller bølgeslag! Det finnes også en lignende app, Power Nap, som tilpasser tid for kort hvile med søvnrytmen etterfulgt av behagelig oppvekking.

Breeze

IMG_3210

Den andre appen, Breeze, teller antall steg/skritt i løpet av dagen. Over tid registrerer den at dagene er ulike – f.eks er jeg mer aktiv i helgene enn midt i uka. Dermed tilpasser smarte Breeze dagmålene, som er perfekt for min ukerytme. Den stiller større krav til aktivitet på lørdag og søndag enn f.eks mandag og fredag (da deler av dagen ofte tilbringes på reise og flyplass). Appen gir morsom oppmuntring underveis på amerikansk vis som «Awesome!» eller «Nice – 8452 steps!» «Whoa – you rock!»?» Nerdete som jeg er lar jeg med forføre. Det var oppmuntrende å registrere at jeg er mer aktiv enn jeg trodde jeg var. Jeg var for eksempel overasket hvor mange steg jeg tar i løpet av en formiddag med hagearbeid eller husvask. Med hunder i heimen er de omtalte 10.000 skrittene om dagen under kontroll. I alle fall som gjennomsnitt i løpet av uka.

Occubuzz

Occubuzz

Den tredle appen, Occubuzz er utviklet av to ergoterapeuter ved Salford University, og bygger på forskning innen aktivitetsvitenskap og ergoterapi. Occubuzz har for øvrig egen facebook-side.  Occubuzz utfordrer oss til å reflektere over de aktivitetene vi gjør i hverdagen; hvordan påvirker aktivitetene oss følelsesmessig? Er det aktiviteter vi liker å gjøre? Utfører vi aktivitetene alene eller sammen med andre? En aktivitetsquiz hjelper oss å reflektere over om vi i aktivitetsbalanse. Appen anbefales for utprøving og hjelp til å utvikle et balansert aktivitetsnivå og et aktivitetsperspektiv i livet. Appen utdyper det store spørsmålet Hva er viktige aktiviteter for deg nå?

Dette er tre apper som er gratis eller billige, det finnes dyrere og sikkert bedre løsninger (eks kombinert med armbånd ol). Del gjerne i kommentarfeltet om dere har andre erfaringer! Jeg har ikke her nevnt ulemper som behov for hyppig mobillading og etiske utfordringer om hvor all personlig informasjon blir lagret. Det gir nok all grunn til refleksjon, selv om jeg akkurat nå lar meg begeistre for disse tre appene!

… men hvorfor skulle Adolph Mayer og Eleonor Slagke bli misunnelige? Dette er jo to av pionerene i ergoterapifaget som for hundre år siden utviklet «habit-training» innen psykiatrien – et 24-timers ADL-trening som inkluderte balanse mellom søvn, hvile arbeid og lek. Alt basert på Adolf Meyers Philosophy of Occupational Therapy hvor vi blant annet kan lese følgende:

“The whole of human organization has it shape in a kind of rhythm. It is not enough that our hearts should beat in the useful rhythm. Always kept up to a standard at which it can meet rest as well as wholesome strain without upset. There are many other rhythms which we must be attuned to ( ……., )  work and play and rest and sleep, which the organism must be able to balance even under difficulty. The only way of attain balance in all this is actual doing, actual practice, a program of wholesome living the basis of wholesome feeling and thinking and fancy and interest”

Klokt sagt og fremdeles aktuelt – nå med apps!

God påske med nye apps!

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s