Ergoterapeuter får 7.3 millioner til forskning!


Det er ikke mange månedene siden Ingvild Kjeken ble professor ved HiOA – nå har hun allerede fått full pott på søknad til RHF-ene/forskningsrådet. Hele 7.3 millioner er innvilget til forskning på ergoterapeutisk intervensjon. Denne søknaden må ha vært knakende god, for her er det heftig konkurranse om midlene; 11 av 66 søknader fikk tildelt midler. Jeg er ikke forbauset når det er Kjeken som står bak – og hun har med seg en dyktig gruppe ergoterapeuter fra St. Olav (Randi Nossum og Siri Darre), Haukeland sykehus (Ruth-Elise Mehl og Karin Hoegh Matre) og Haugesund Reumatismesykehus as (Åse Klokkeide). Selv er Kjeken tilknyttet Nasjonal kompetansesenter for revmatologisk rehabilitering, Diakonhjemmet sykehus. Helt i samsvar med Kjekens tidligere arbeid er brukerrepresentant selvsagt deltaker i prosjektgruppen. Her blir det midler blant annet til PhD- og post doc- stilling i en femårsperiode.

Forskningsgruppen skal undersøke om ergoterapi kan utsette eller eliminere behovet for CMC-kirurgi (tommelens rotledd) hos personer med artrose (osteoartritt). Dette er samfunnsrelevant forskning inn muskel- og skjelettplager, som er en av de største helseutfordringene i Norge. Gruppen med artrose i hendene (HOA), har til nå ikke fått optimal behandling, selv om tidligere studier støtter effekt av ergoterapi. Det er i tillegg verdt å merke seg at forskningen gjøres i samarbeid mellom fire institusjoner i 3 helseregioner, og tett til fagmiljøet som jobber med dette i praksis. Dette styrker forskningen. Samtidig viser dette også det tette faglige samarbeidet ergoterapeuter over mange år har hatt innen revmatologiområdet. Dersom forskningen bekrefter at ergoterapi kan utsette eller erstatte kirurgi vil dette endre ergoterapitilbudet for denne brukergruppa både innen spesialist- og kommunehelsetjenesten.

Professor Ingvild Kjeken

Professor Ingvild Kjeken

Det er all grunn til å ta av seg hatten og gratulerer Kjeken med kollegaer! Norsk Ergoterapeutforbund hilser og ønsker våre kollegaer lykke til med prosjektet i årene framover. Samtidig gir dette Norsk Ergoterapeutforbund en flott vitamininnsprøyting til det nye året 2015, der forbundsstyret har valgt å prioritere satsning på hele rehabiliteringsforløpet, både innen kommune og spesialisthelsetjenesten.

Les mer her på RHF-sidene 

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s