Godt nyttår ergoterapeuter!


Ergoterapi er bærekraftig og utløser ressurser

En utfordring framover er å tydeliggjøre Ergoterapeutenes mulighetsrom – der vi utgjør en forskjell i samfunnet. Dette satsningsområdet skal vedtas i forbundsstyret i januar. Erfaringene fra hverdagsrehabilitering viser at vår innsats oppfattes som innovasjon. To tema fra Ergoterapeutenes nye landsmøteprogram vil jeg særlig trekke fram:

Det første og viktigste temaet er vår visjon aktivitet og deltakelse for alle. Dette innebærer en tydeliggjøring av ergoterapeuters rolle – der utgangsspørsmålet alltid er Hva er viktige aktiviteter for deg nå? Ergoterapeuter er eksperter på aktivitet og deltakelse der hoveddelen av praksis, forskning og teoriutvikling ligger. Meg bekjent er vi den eneste profesjonen som har vitenskapsbasert hverdagsaktiviteter. Vi har redskaper for kartlegging av brukernes aktivitetsønsker og muligheter, vår innsats forutsetter brukerdeltakelse.

Vi må framover tydeligere vise vår kompetanse på disse områdene, for eksempel innen arbeidsrehabilitering, velferdsteknologi, barns lek og læring, og hverdagsmestring for ulike brukergrupper.

Det andre temaet henger sammen med det første. Vi utløser ressurser og bidrar til bærekraftige helse- og velferdstjenester. På grunn av demografiske forhold står Norge overfor en formidabel utfordring de neste 20-30 år, med manglende arbeidskraft innen helse- og velferdstjenestene. Dersom vi ikke tenker nytt må andel unge som utdanner seg innen disse områdene økes fra 1/6 til 1/3, noe som ikke er mulig eller ønskelig. Ergoterapeutene vil vise at vår kompetanse er samfunnsnyttig. Vår innsats bygger alltid på ressursutløsing hos person og omgivelser. Vi bidrar dermed til at barn mestrer lek og skoledeltakelse, at flest mulig mestrer hverdagslivet og trives i arbeid, samt bevarer en aktiv alderdom i et sosialt samspill. Dette er nødvendig for å utvikle et bærekraftig samfunn.

Jeg er inspirert over engasjementet og diskusjonene på landsmøtet, stolt av det vedtatte programmet og et meget kompetent forbundsstyre. For å nå visjonene skal vi jobbe i samarbeid med medlemmer og tillitsvalgte, vi skal jobbe smartere med ny teknologi og vi skal dele klokt og generøst av vår kompetanse som samfunnet mer enn noen gang trenger. Jeg håper begeistringen fra landsmøtet smitter ut over landet, slik at mange vil stille på valg til regionene, være tillitsvalgte eller delta i regionale arrangement framover. Her er det rom for aktivitet og deltakelse for alle!

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s