Få slutt på hemmelige hjemmetjenester, hjelpefeller og standardpakker!


I går lærte jeg et nytt begrep av Janne Gundersen, som er leder for hverdagsrehabilitering i Arendal; Hemmelige hjemmetjenester.

Hverdagsrehabilitering skal som kjent bidra til å støtte innbyggerne til å mestre de viktige hverdagsaktivitetene selv. Dette er tverrfaglig innsats som forutsetter å arbeide med felles mål som er satt av brukeren selv. Ergoterapeuter er sentrale i kartlegging og tiltaksplaner sammen med fysioterapeuter og sykepleiere med rehabiliteringskompetanse. Hjemmehjelpere og andre yrkesgrupper deltar i treningen. Den største utfordringen med hverdagsrehabilitering er å endre tankesettet til å vektlegge hverdagsmestring.

Med hverdagsrehabilitering kommer derfor en rekke nye begrep som er nyttig for å bevisstgjøre og avlære gamle vaner, samt innlære ny mestringskultur. Danskene innførte begrepet ”hjelpefelle” (Kjellberg m.fl 2011) og svenskene ”övervårnad” (Åhlfeldt 2007, 2009) og i Norge kjenner vi begrepet ”standardpakke” (Vik 2012). Alle disse begrepene handler om å gi mer hjelp enn det som er nødvending og dermed passivisere. I det siste året har jeg fått en rekke historier om denne type passiviserende hjelp. Mange flere historier enn jeg trodde var mulig i en hardt presset hjemmetjeneste. Det er en hjelpefelle når Anne får tilbud om hjelp til dusjing dersom hun selv kan klare å lære seg denne aktiviteten selv, ev med enkle hjelpemidler. Det er en hjelpefelle når Håkon får levert medisiner når han selv kan anvende dosett med alarm som minner om tid for å ta pillen. Det er en hjelpefelle når en monterer trappeheis når brukeren burde trent trappegang i stedet.  Det er en standardpakke når kommunen tilbyr matombringing når Ågot ikke klarer å komme seg til butikken for å handle mat. (Problemet som skal løses er hvordan Ågot får maten hjem, når hun faktisk klarer å tilberede den selv). Det er standardpakke når samtlige beboere på en sykehjemsavdeling må bruke samme type bleie uansett om det trengs eller ikke.

Nå også begrepet ”hemmelige hjemmetjenester”; Tjenester jeg har kalt hjelpefeller og standardpakker innvilges åpent og er kjent av eks bestiller/forvaltningskontor, teamet og lignende, og ytes i den tro at dette er hva brukeren trenger. Hemmelige hjemmetjenester derimot er ikke en del av den kjente offentlige tjenesten eller vedtak, det snakkes ikke om og nevnes kanskje heller ikke for kollegaer. Dette er de usynlige oppgavene den enkelte tjenesteyter gjør for å være grei, yte litt ekstra eller ikke virke urimelig sær; eks hente posten på vei inn, tømme søpla på vei ut, vaske koppene etter kaffebesøk dagen før (!) eller handle ”noen småsaker” for brukeren fordi en tar turen forbi butikken.

Det er ingen tvil om at disse hemmelige hjemmetjenesten gjøres for at den enkelte tjenesteyter vil gjøre jobben sin så godt som mulig,  det er vel også slik at noen er ”snillere” enn andre. Det gjøres med et godt hjerte og generøs omsorg. Samtidig blir det feil og gir brukeren dårligere helse.

Hjelpefeller,  standardpakker og hemmelige tjenester er nok komfortabelt og lettvint for den enkelte bruker. Samtidig er denne generøse omsorgen drepende passiviserende; Det gir færre utfordringer både fysisk, psykisk og sosialt. Den hjelper langsomt brukeren inn i en negativ inaktiv sirkel som igjen krever enda mer pleie eller passive omsorgstjenester. Dette er en trussel for helsa og må avlæres helsepersonell og hjemmehjelpere. Dette er det motsatte av hverdagsrehabilitering som søker å bevare den enkeltes hverdagsaktiviteter.

Kom gjerne med (anonymiserte) eksempler på hjelpefeller, standardpakker og hemmelige hjemmetjenester i feltet under!

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med . Bokmerk permalenken.

2 svar til Få slutt på hemmelige hjemmetjenester, hjelpefeller og standardpakker!

  1. Karina sier:

    Hemmelig hjelpefelle: når hjemmetjenesten søker om løftestol på feil grunnlag, lyver litt i søknaden for å få vedtak kun fordi brukeren har en slitt godstol som burde vært byttet ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s