I dialog med helseministeren


Det er jo med en viss spenning en skal møte helseminister Gahr Støre. Denne utrolig dyktige fyren som vi har sett på nettet og nyhetene i årevis, som har en egen evne til å skape tillitt og som kan føre en elegant argumentasjon. Det er da deilig avvæpnende vi ser helseministeren komme på jobb iført mariusgenser og  slitt joggebukse etter tur på Sognsvann med Turistforeningen. Fem minutter etterpå hilser vi på statssekretær Nina Tangnæs Grønvold,  underdirektør og seniorrådgivere. Ministeren ankommer og har skiftet ut sportsklærne med passende ministerantrekk. Møtet begynner.

Ergoterapeutene (Toril Laberg, Nils Erik Ness og Mette Kolsrud) i møte med helseminister Gahr Støre

Ergoterapeutene (Toril Laberg, Nils Erik Ness og Mette Kolsrud) i møte med helseminister Gahr Støre

Der er mulig det var en frase. Likevel er det viktig og oppleves ekte når ministeren starter med å takke våre medlemmer for innsatsen i helse-Norge. Han kjenner mange som har blitt hjulpet av ergoterapeuter, og merket seg at ergoterapeutenes omfattende innsats for brukere ofte blir usynlig etter som brukeren går videre i livet med mindre eller uten hjelp. Det er mange helter der ute sa ministeren om ergoterapeutene. Møtet starter godt.

Vi har bedt om møte om tema rehabilitering og forebygging med vekt på hverdagsrehabilitering og velferdsteknologi. Forbundsleder Mette Kolsrud holder et kort innlegg med vårt hovedbudskap.

Departementet er forberedt – de ringer på forhånd og vil vite hvem som kommer og ønsker konkret informasjon om blant annet antall medlemmer, arbeidssteder, antall utdanninger, mulighet for mastergrader og lignende. Dermed slipper vi å bruke tid på unødig kunnskapsutveksling. På forhånd er vi godt forberedt; vi har lest det vi kunne komme over av aktuelle utspill fra helseministeren og hva han er opptatt av; Vi merker oss særlig Støres 7 helseønsker for Norge. Disse samsvarer godt med Ergoterapeutenes ønsker, og vi valgte derfor å bygge videre med egne innspill på de 7 helseønskene, supplert med 10 råd for rehabilitering og forebygging.

Det er dette samtalen dreier seg om, endre tankesettet i helsevesenet og samfunnet; Flytte fokus fra sykdom og diagnose til funksjon og mestring,  fra svakhet og hindringer til resurser og muligheter. Vi samtaler om hverdagsrehabilitering og velferdsteknologi, om muligheter og utfordringer ved samhandlingsreformen. Vi snakker om at satsning på rehabilitering er både gevinst for den enkelte bruker og for samfunnsøkonomien. Vårt mål var å synliggjøre ergoterapeuters rolle og gi konkrete råd og innspill for rehabilitering og forebygging i Norge. Dette ser ut til å falle i god jord. Underveis henvender ministeren seg til statssekretæren og sier at dette er jo helt i samsvar med en diskusjon de har hatt tidligere; Statssekretæren ønsker å få innspill til ny stortingsmelding om folkehelse. Det skal vi følge opp.

IMG_1851Det er en viktig prioritering helseminsten gjør når han nå gjennom media velger å prioritere utspill om kommunal helsetjeneste og folkehelse. Dette er en positiv vei å gå og helt i samsvar med samhandlingsreformen. Ergoterapeutforbundet har siste år særlig erfart at kommunene er sultne på å tenke nytt og at mange kommuner ser gevinstene ved hverdagsmestring gjennom hverdagsrehabilitering og velferdsteknologi. Rundt 100 kommuner inkludert kommunenettverk har nå vært i kontakt med Ergoterapeutforbundet for råd eller ønsker om undervisning. Dette lover bra.

Vår søknad om midler til Hverdagsrehabiliteringsprosjektet ble også nevnt, og på vei ut ble vi lovet rask avklaring. Da får vi se.

PS: Mandag 07.01.13:    Fint å se argumentene våre igjen i Gahr Støres utspill kort tid etter vårt møte: Fra eldreomsorg til nye, aktive og trygge eldre!  Dessuten flott å høre helseministeren nevne hverdagsrehabilitering nevnt i Politisk Kvarter i NRK; Hør diskusjon mellom helseministeren og Siv Jensen om aktive eldre og sykehjem,  fra 03.55 (særlig 08.55): http://radio.nrk.no/serie/politisk-kvarter/mnra37000413/07-01-2013

 

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s