Ergoterapeuter endrer kommunehelsetjenesten– dette tar av!


Jeg har aldri vært mer optimistisk på fagets vegne! Jeg vil påstå at i 2012 har Ergoterapeutene endret både seg selv og norsk kommunehelsetjeneste!

Hvor var vi for ett år siden og hvor er vi nå? Jeg måtte se på e-mailene fra nov/des 2011 og tidslinja på Facebook for å få kontakt med hva som har skjedd i løpet av 2012. Her har det skjedd så utrolig mye at jeg knapt forstår det bare har gått ett år!

Ergoterapeutene har gått i hundre på alle nivå i organisasjonen. Vi starta året med nye kompetansebeskrivelser, ny logo og visuell profil som synliggjør hverdagslivet, videre utvikling av profileringsmateriell med vekt på ergoterapeutenes oppgaver med å tette gapet for å gjøre hverdagslivet mulig. Medlemmer gjorde en kjempeinnsats i løpet av streiken, vi har feiret 60-årsjubileum og det viktigste: vi har med medlemmenes innsats innført hverdagsrehabilitering i Norge! Vi er faktisk med på å endre norsk kommunehelsetjeneste med hverdagsrehabilitering!

For ett år siden hadde vi akkurat hatt møte med Helse- og omsorgsdepartementet og fikk innvilget støtte til vårt prosjekt om Hverdagsrehabilitering i Norge; samarbeidet med KS, Norsk Sykepleierforbund og Norsk Fysioterapeutforbund startet ikke før godt inn på nyåret 2012. Det var 6. februar kommunalminister Navarsete på beste sendetid i NRK og i Aftenposten sa at det trengs flere ergoterapeuter til ”kvardagsrehabilitering” i Norge. I april besøkte Navarsete vårmøtet for Ergoterapeutforbundet – sammen med gjester fra Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Pensjonistforbundet og ulike fagforbund. For ett år sida hadde ingen kommuner startet med hverdagsrehabilitering, noen få var i gang med prosjekt eller lærte av Fredericia. Ergoterapeutenes nettsider ble gradvis fylt med informasjon om hverdagsrehabilitering, mange utenfor forbundet bruker stadig denne sida for oppdatering i emnet. Ergoterapeuten hadde temanummer og flere artikler om hverdagsrehabilitering i løpet av året. Fellesrapporten ”Hverdagsmestring og hverdagsrehabilitering” (Ness, Laberg m.fl 2012) er godt mottatt i Helse- og omsorgsdepartementet som også har videresendt rapporten til alle fylkesmenn. Den tverrfaglige Facebookgruppa for hverdagsrehabilitering fikk i løpet av kort tid over 1000 medlemmer – den er svært aktiv og deler generøst informasjon. Alle fylkesavdelingene arrangerte temadager og møter om hverdagsrehabilitering i løpet av 2012; på de fleste deltok gjester med lokale politikere, administratorer, helseledere, fysioterapeuter og sykepleiere. Våre medlemmer og tillitsvalgte skrev ca 30 innlegg i lokalaviser om hverdagsrehabilitering – I tillegg er enda flere artikler og reportasjer skrevet om emnet i aviser og på kommunale nettsider. Mange kommuner har nå startet hverdagsrehabilitering, planlegger oppstart, eller det er satt av ressurser i kommunebudsjettet for neste år. Jeg er utrolig stolt over det flotte tverrfaglige samarbeidet våre medlemmer nå leder eller er del av i Voss, Arendal, Bodø, Gloppen, Nome, Malvik, Lier, Gjøvik, Oslo, Trondheim, Stavanger, Stange og mange flere steder (beklager – alle som ikke er nevnt).

Dette tar jo bare helt av!

Fra forbundskontoret har det vært hektisk aktivitet med undervisning rundt om i hele landet. Vi har særlig prioritert invitasjoner fra nettverk og samarbeidskommuner eller store kommuner, men også andre aktuelle konferanser og samarbeidspartnere.  Rundt 100 kommuner har spurt om råd eller undervisning! Vi ser at ergoterapeuter er viktige lokale pådrivere og dyktige veivisere for kommunene i nytenkning. Jeg er stolt og imponert over våre medlemmers aktivitet lokalt. Forbundsledelsen har presentert budskapet om ergoterapeuters rolle i hverdagsrehabilitering for Helse-og omsorgskomiteen på Stortinget, Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, Husbanken, Eldreråd, Ergoterapeututdanningene og flere. Ergoterapeutene blir nå invitert til samarbeid og råd pga vår kompetanse i hverdagsmestring! Vi har også vært i kontakt med de politiske partiene – de alle fleste (bortsett fra ett parti!) har nå lagt inn hverdagsrehabilitering og hverdagsmestring i sine forslag til partiprogram for neste fireårsperiode! La oss håpe landsmøtene også vedtar dette – her må gjerne fylkesavdelingene puffe på fylkesbenken!

Dette tar virkelig av!

Dette arbeidet har kun vært mulig fordi forbundet har gått i takt, alle ledd i organisasjonen har bidratt i denne kjempedugnaden. Dette gir resultatet – i nye stillinger og ny bevisstgjøring av faget. En representant fra KS uttalte at de har ”nyoppdaget ergoterapeuter”.

Neste år starter godt; Forbundsledelsen skal i løpet av de første dagene i januar ha møte med helseminister Gahr Støre. Det planlegges flere samlinger; merk Faglig Forum sin Nasjonale statuskonferanse om hverdagsrehabilitering (11-12 februar) og Arendalskonferansen (13-14 juni). Ergoterapeutene arrangerer flere fordypningskurs for sine medlemmer, merk særlig Hverdagsrehabilitering (23-24. April) med Maritha Markusson (Månsson) som startet vardagsrehabilitering i Östersund  i 1999; Dessuten COPM-kurs (18-19.april), Velferdsteknologi (10-11.juni), Fagkongressen (18-20.sept). Forøvrig planlegges også kurs i ADL/Oppgaveorientert trening i løpet av året. Høgskolen i Gjøvik starter ny ergoterapeututdanning i 2013.

Dette må bare ta av!

Jeg gleder meg til videre samarbeid neste år, og husk: Denne betydelige oppmerksomheten på hverdagsmestring og hverdagsrehabilitering gir positiv oppmerksomhet på ergoterapeuter og vår kompetanse. Dette er positivt for alle ergoterapeuter uansett hva vi arbeider med. Nå er det viktig at vi alle bruker denne oppmerksomheten til å få gjennomslag for mer ergoterapi i norske kommuner og ved sykehusene.

Kjære medlemmer, takk for innsatsen i 2012! Jeg ønsker dere en fredelig og glad Jul og gleder meg til å samarbeide om videre satsningsområdet Hverdagsrehabilitering og velferdsteknologi i 2013. Ergoterapeutene skal fortsette som tidligere; vi vil være samarbeidsorientert og løsningsrettet og i tillegg vise ergoterapeutenes kunnskapsbaserte praksis i hverdagsmestring.

Bilde

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s