Gratulerer med dagen – 2012 har vi mye å feire!


I dag er verdens ergoterapidag, og i går feiret vi 60 år for oppstart av ergoterapeututdanninga i Oslo og etableringen av Norsk Ergoterapeutforbund. I tillegg er også World Federation of Occupational Therapist 60 år. Over hele landet har ergoterapeuter og studenter i dag stått på stand og synliggjort vårt bidrag i samfunnet.

2012 gir mye å feire – vår tid er nå!

Hverdagsmestring er kjernen i vårt fag. Vi lukker gapet mellom hverdagslivet krav og den enkeltes helseutfordringer. Vi finner den rette matchen mellom mennesket, omgivelsene og aktivitet. Vi kombinerer trening, tilrettelegging og teknologi for å gjøre hverdagslivet mulig. Året 2012 er det året da også mange utenfor vårt fag innså hvor avgjørende hverdagsaktiviteter er for å fungere god i eget liv. Altfor mange mennesker er på vippen og faller mot passivitet og pleie isteden for deltagelse og aktivitet. Hjelpefeller og passivisering blir dyrt for samfunnet med vår endrede demografi. Nytenkning må til i helsetjenesten de kommende årene. Ergoterapeutene vil være del av fremtidens løsning med hverdagsmestring gjennom velferdsteknologi og hverdagsrehabilitering.

Dette året har vi spisset vårt faglige og politiske budskap med hverdagsrehabilitering.  Det ble dristig bestemt av rep-møtet for ett år siden da nesten ingen hadde hørt om hverdagsrehabilitering. Valget om satsning har likevel gitt raske gevinster. Mye raskere enn forventet. Jeg vil med glede dele noen eksempler:

 • Ergoterapeutene har tatt initiativ til og etablert prosjektsamarbeid om ”Hverdagsrehabilitering i Norge” med KS, Norsk Sykepleierforbund og Norsk Fysioterapeutforbund.
 • Arbeidet med hverdagsrehabilitering er støttet av Kommunal – og regionaldepartementet; statsråd Navarsete har framsnakket hverdagsrehabilitering både i NRK, Aftenposten og Stortinget. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har støttet prosjektet økonomisk.
 • Rapporten ”Hverdagsmestring og hverdagsrehabilitering” ble ferdig og levert Helse- og omsorgsdepartementet i høst. Rapporten er et felles tverrfaglig ståsted og en hjelp i etablering av hverdagsrehabilitering i ulike kommuner.
 • Rapporten er godt mottatt i HOD og videresendt til samtlige fylkesmenn
 • KS melder på sine nettsider at det etter all sannsynlighet settes i gang et FoU-prosjekt som bl.a. skal analysere erfaringer og utprøving av ulike modeller, verktøy og arbeidsformer som er tilpasset behovet i kommunene og blant brukere. Hovedmålet er å få fram gode eksempler og modeller som flere kommuner kan lære av. Dette er gode nyheter og baner vei for bedre kunnskapsbasert praksis.
 • Voss og Bodø kommune har allerede knyttet forskning til etableringen av hverdagsrehabilitering.
 • I forslag til partiprogram har flere politiske partier allerede inkludert hverdagsrehabilitering, da er det bare å stå på i argumentasjon for at forslagene blir stående etter partienes landsmøter!
 • Statsbudsjettet har gitt litt økning (ca 30 mill ekstra) av midler som kan søkes til hjemmerehabilitering fra HOD.
 • Ergoterapeutenes kompetanse har blitt etterspurt – vi inviteres til å holde forelesninger om hverdagsmestring og hverdagsrehabilitering over hele landet i ulike kommuner og kommunenettverk; til politikere, rådmenn, kommunalsjefer og helseledere.
 • Ergoterapeutene har egen nettside med temaet hverdagsrehabilitering, inkludert lysark, trykksak og litteraturlister med linker til fulltekst. Dette er viktig samling av litteratur for mange andre enn våre medlemmer
 • Ergoterapeutene har utviklet et tydelig språklig og en visuell profil som synliggjør hverdagsaktiviteter
 • Over 70 artikler er skrevet om hverdagsrehabilitering i ulike lokalaviser og fagblad, mange referer til Ergoterapeutene.
 • Våre medlemmer har i særdeleshet stått på; bla skrevet ca 30 artikler og innlegg i lokalaviser om ergoterapi i kommunehelsetjenesten og hverdagsrehabilitering
 • Alle fylkesavdelingene har arrangert samlinger, kurs eller fagdager om hverdagsrehabilitering både for medlemmer og inviterte gjester. Ergoterapeutene gjør seg klar når ”ballen kommer” til kommunen. I tillegg har mange deltatt i kursing i COPM og oppgaveorientert trening.
 • Ca 20 kommuner har allerede startet eller planlegger oppstart av hverdagsrehabilitering. Ergoterapeuter får faste eller prosjektstillinger i flere kommuner. Her gjør våre medlemmer en fantastisk pionerarbeid som prosjektledere, ergoterapeuter eller rett og slett pådrivere i å argumentere for hverdagsrehabilitering i sin kommune.

Dette er bare starten. Vi kan i sannhet feire dagen med glede. Ergoterapeuten har mobilisert mange krefter på alle nivå i år. Vi kan rekke hverandre hendene å si takk for innsatsen og gratulerer med dagen. Vi er best på felles aktivitet – dugnad og deltakelse!

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s