Sommerens private hverdagsrehabilitering


Sommerferie gir tid for refleksjon om hverdagslivet, både de små og store valgene. Å ha ferie i Trøndelag i regnvær og kun en (1) julidag over 20 grader gir ekstra mange muligheter for  refleksjon!

Ofte tenker en ferie som fri fra alle de gule huskelappene, påminninger på outlook, e-mailer, avtalebok etc. I reisebrosjyrer tilbringes ferien liggende horisontalt under sola i ren velvære. I komfortsonen.

Jeg er ingen fanatiker på å trene, bortsett fra de regelmessige turene med hundene. Må innrømme at det late livet frister, og hadde været vært bedre så ….

I år ble det annerledes. Pga utsikter for en av historiens kaldeste og våteste somre laget jeg en privat huskeliste på hva som skal gjøres i hjemmet. Mer i desperasjon for å få noe fornuftig utav trøndersommeren enn av glede. Dette var huskeliste for alt som skulle vært gjort i forrige måned, i fjor … eh OK da: for lenge siden!

På facebook fikk jeg følgende melding: Life begins at the end of your comfort zone! 

 

 

Dette var faktisk en utfordring jeg grep fatt i, og som umiddelbart førte meg fram til Nahemow og Lawtons person-environment-fit-model (1973); Den vi bl.a. bruker for å argumentere for hverdagsrehabilitering. Det gjelder å komme utav komfortsonen og i gang med motiverende aktiviteter hvor potensiale og muligheter brukes:

 

Det var utrolig morsom å oppleve at disse trivielle oppussings- og vedlikeholdsaktivitetene ga enorm glede, faktisk en flowopplevelse. Tida gikk altfor fort, måltider ble nesten glemt. Aktivitetene stimulerte minner fra barndommen da jeg gjorde de samme aktivitetene med mine foreldre. Fars gamle hammer, sparkel og skrujern trigget ferdigheter lært for lenge siden. Dette var aktiviteter som er del av min identitet. Dette er fysiske aktiviteter som ga støl muskulatur og en deilig sliten følelse av velbrukt kropp – og fantastiske 3 kilo ble tatt av i løpet av sommeren!  Samtidig gir aktivitetene kognitive utfordringer med problemløsning; Hvordan snekres en hageport? Hvilken maling og glansgrad skal brukes på lister? Hvordan sparkles murvegg og gipsplater? Hvordan legges tapet? Her er det jo flotte muligheter for svar og ideer på Google og YouTube – og hos venner og nærmeste fagforhandler. Det er også sosiale aktiviteter!

Sommerens huskeliste ble ikke et ork. Dette var ikke bare må-aktiviteter, men faktisk aktiviteter som ga mening, innhold og glede å gjøre. Det som for noen er  en jobb kan være avkobling eller læring for andre. I det heletatt dette er min hverdagsrehabilitering, min måte å bevare helse og aktivitet, noe jeg innså jeg må fortsette med – og med glede! Jeg fikk en konkret påminning hvorfor jeg har så tro på ergoterapi som nettopp verdsetter de individuelle hverdagsaktiviteter.

Tankekorset er at det er så syltynn grense mellom komfortsone og utviklingssone. Det lille skubbet som trengs er bevisstheten om at aktiviteten må være engasjerende og meningsfull. Da blir aktivitene selvforsterkende og vil gjentas.

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s