Lukk lønnsgapet!


Appell til Unio-stat sitt 3. uttak i Trondheim

Kjære Unio-medlemmer! Etter som jeg har permisjon fra HiST kan jeg også si, kjære kollegaer!

I det Unio gikk i brudd med staten sa vår forhandlingsleder Arne Johansen:  ”Jeg kan ikke se våre medlemmer i øynene og anbefale dette tilbudet. Dette viser at regjeringen ikke verdsetter den kompetanse Unios medlemmer har og de tjenester vi leverer,”

Det er tøft å gå inn i en streik på samme tidspunkt som når mange av våre kommuneansatte medlemmer avslutter streiken – det er viktig å ta med seg at resultatet i kommunene kan vi være godt fornøyd med.

Streiken i Unio-stat fortsetter og det er en rettferdig streik.

I de fleste OECD-land gir utdanning og kompetanse lønnsuttelling; jo mer utdanning jo bedre betalt. Som ett av få land er det ikke slik i Norge. Våre studenter, eks lærerstudenter vil få bedre betalt enn underviserne og forskere ved våre universitet og høgskoler. Våre Unio-medlemmer får bedre betalte stillinger utenfor høgskole og universitet. Vi har nært eksempel på dette på Ergoterapeututdanninga ved HiST, der en av vår høgskolelektorer fikk arbeid utenfor statlig sektor og økte årslønna med  ca 130.000. Dette lønnsgapet mellom stat og privat sektor, og mellom stat og kommunal sektor vil gi store utfordringer med rekruttering fremover; der høgskoler og universitet står i fare for å miste de beste fagfolkene! Les for øvrig artikkel av Håvard Ravn Ottersen i dagens Adresseavis (07.06.12), som begrunner vårt rettferdige lønnskrav.

Streiken handler ikke bare om dette tariffoppgjøret, men om et viktig prinsipp om veien videre: Utdanning og kompetanse må gi bedre lønnsmessig uttelling i offentlig sektor. Nå er det en forskjell på rundt 200.000, det verste er at gapet har økt de siste ti årene. Vi kan ikke stå stille og se på at lønnsgapet mellom privat og offentlig sektor øker. Det kan ikke være slik i fremtiden at vår medlemmer med lang utdanning blir sammenlignet med industriarbeideren, slik staten fremdeles vil.

De siste ukene har jeg vært utrolig stolt over å være del av storfamilien Unio; Mine kollegaer i flere Unio-forbund, meg selv inkludert, har reist rundt i landet og sett den lokale streikeaktiviteten. Vi har vært imponert over det godt organiserte streikearbeidet, med motiverte medlemmer. Det har vært et godt tverrfaglig samarbeid på tvers av fagorganisasjoner.

Vi har nådd fram med vårt budskap i media og fått positiv omtale; vi har hatt et tydeligere budskap enn LO og YS. Unio har hatt god omtale og fyldig dekning som hovednyhet i riksmedia. Vi har sett bilder fra streiken i lokalaviser og i sosiale media. I vår egen organisasjon har vi erfart at nye medlemmer har meldt seg inn i Ergoterapeutforbundet pga Unios kompetanseprofil; at utdanning må lønne seg. Jeg skal tro at det skjer det samme i andre fagforbund.

At vi har nådd fram i media skyldes bla et imponerende tverrfaglig samarbeid i Unio både lokalt og sentralt.  I Stortingsgata 2, der Unio (og Ergoterapeutene) har sine lokaler, ser vi et intens samarbeid. Dyktige  informasjonsmedarbeiderne fra alle organisasjonen samarbeider om å formidle tydelig og samkjørt informasjon ut. I år tar i bruk sosiale media som Facebook og Twitter, SMS foruten nettsider og mail-informasjon. Dette samarbeidet og den tydelige tverrfaglighet er kanskje også en av grunnene til at vi har nådd så godt fram med vårt budskap i media. Streik er hard arbeid, men en positiv gevinst er faktisk også å utvide nettverket med nye kollegaer

UNIO har en rettferdig streik, og vi har mange med oss. Meningsmålinger har vært på vår side.

Om vi ikke oppnår det vi ønsker denne gang er det greit å vite at det er et nytt lønnsoppgjør før neste stortingsvalg. Det neste lønnsoppgjøret blir like viktig mht profil og vil avgjøre om den rød-grønne regjeringa blir sittende

Dere gjør en viktig jobb, lykke til videre med streikearbeidet! – og takk for oppmerksomheten!

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s