Vi streiker ikke bare for oss selv!


Min appell på fellessamlingen i dag i Ålesund med gruppene i UNIO-Kommune

Kjære UNIO-kollegaer

Det er flott å være her i Ålesund, og jeg registrer at dere har litt bedre vær enn i Trondheim – slik går det når meteorologene streiker!

Denne uka har jeg vært utrolig stolt over å være del av storfamilien Unio; Vi har hatt meget god omtale på førstesidene i riksmedia i over en hel uke, vi har sett bilder fra streiken i lokalaviser, på Unios sider og i sosiale media. Vi får rapportert at det skrytes over god lokal organisering av streiken rundt omkring i landet.

Unio har nå 17.000 i streik, i 14 kommuner fra Agder til Finnmark. Tilsvarende streikeaktivitet som skjer i Ålesund skjer nå over hele landet.

Dette utgjør et imponerende tverrfaglig samarbeid av nøkkelpersoner i Unio. Denne tydelig tverrfagligheten er kanskje også en av grunnene til at vi har nådd så godt fram med vårt budskap i media.

Samtidig er vi nøkkelpersoner i offentlige tjenester og bærere av velferdstjenester

  • Det er vi som sikrer en god skole og oppvekst for barn og ungdom,
  • Det er vi som tar de tyngste ”takene” når folk slit eller bli syk,
  • Det er vi som trygge samfunnet
  • Det er vi som trener og tilrettelegger for at folk skal fungere i arbeid, hjemme og i nærmiljøet sitt.

UNIO har en rettferdig streik, og vi har mange med oss. Fortsatt streiker vi sammen med grupper i YS og LO. Meningsmålinger sier det norske folk er enig med oss: 7 av 10 støtter vår streik.

Det er ikke så rart, vi kan bare spørre:

  • Hvorfor skal lønnsforskjellene mellom privat og offentlig sektor være rundt 200.000 når utdanning, kompetanse og ansvar er sammenlignbart?
  • Hvorfor skal lederlønninger være 20 ganger lønna til en førskolelærer, ergoterapeut eller sykepleier?

Vi streiker for ei anstendig lønn, men vell så viktig er rekrutteringen til offentlig sektor fremover. Våre yrka trengs framover, der er behov for oss. Vi vet f.eks at i årene fremover blir det en dobling av eldre over 80 år med behov for forebygging, rehabilitering, behandling og pleie.

Det bli attraktivt for unge å jobbe innen våre yrker også i framtida.

Samtidig, når vi vet at begynnerlønna for noen av våre gruppene våre er 329.000, vi må spørre: Vil vi virkelig anbefale våre egne barn å bli lærer, førskolelærer, ergoterapeut eller sykepleier? Selv om vi er glad og stolt over vår egen profesjon må vi stille dette spørsmålet. Anders Folkestad sa for noen dager siden at regjeringa nå har satt i gang verdens dårligste rekrutteringskampanje!

Vi har en rettferdig streik, vi streiker ikke bare for oss, men for neste generasjon unge som skal inn i våre yrker! Hver tidel som kan være med på utjevne gapet mellom offentlig og privat sektor teller og er viktig.

Ved å gi et dårlig lønnstilbud til oss signaliseres det at regjeringa ikke trenger vår kompetanse, det signaliseres lite verdsetting av de gruppene vi jobber med. Dette er for dårlig og dette rimer f.eks ikke helt med Kristin Halvorsen uttalelse om at læreryrket er verdens viktigste yrke

Regjeringa er neppe uopplyst etter Unio-gruppene sine mange innspill og diskusjoner i media over flere år. Men regjeringa er uvillig til å ta innover seg kunnskap og forskning;  Forskning som sier at kompetanse lønner seg, at høyt utdanna jobber smartere og bedre. Telemarksforskning, (etter oppdrag fra KS), har f.eks vist at innen rehabilitering jobber spesialsykepleiere, fysioterapeuter og ergoterapeuter bedre, mer treffsikkert og mer effektivt. Faktisk jobber vi så mye bedre at det lønner seg å ansette flere av oss!

Vi har en rettferdig streik!

Kjære UNIO-kollegaer; lærere, førskolelærere, sykepleiere, ergoterapeuter, fysioterapeuter – vi utgjør nøkkelpersoner innen velferdstjenestene i Norge:

  • vi fortjener bedre betalt for vår kompetanse!
  • våre brukere fortjener bedre!!
  • neste generasjon fortjener bedre!

Lykke til videre – vår streik er rettferdig!

Takk for oppmerksomheten!

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s