Vi har en rettferdig streik!


Min appell til over 1000 UNIO-streikende på torvet i Trondheim i dag:

Kjære UNIO-kollegaer, Kjære bærere av velferdstjenester!

I dag er jeg utrolig stolt over å være del av storfamilien UNIO; Å stå tverrfaglig sammen for å sikre gode velferdstjenester:

  • Det er vi som sikrer en god skole og oppvekst for barn og ungdom,
  • Det er vi som tar de tyngste ”takene” når folk slit eller bli syk,
  • Det er vi som behandler, trener og tilrettelegger for at folk skal fungere i arbeid, hjemme og i nærmiljøet sitt.

UNIO har en rettferdig streik, og vi har flere med oss. Helt spesielt er det at vi også streiker sammen med grupper i YS og LO. Det er faktisk slik at regjeringen har kastet Norge ut i en storstreik.

Har vi ein rettferdig streik?

Vi sakker akterut i forhold til privat sektor. Lønnsforskjellen innen offentlig og privat sektor for ansatte med høyere utdanning har vært økende over lang tid. I dag er den på mellom 150.000 og 250.000 kroner. Gjennomgående har privat sektor i år fått 4,2 prosent, og det før lokale forhandlinger.

Dette er ille for den enkelte av oss, men det er nesten enda verre for rekruttering til offentlig sektor fremover. Våre profesjoner trengs, samtidig kan vi spørre: Vil vi anbefale våre barn å bli lærer, ergoterapeut eller sykepleier?

Vi vet at i årene fremover blir det en dobling av eldre over 80 år med behov for forebygging, rehabilitering, behandling og pleie. Det bli attraktivt for unge å jobbe innen disse tjenestene også i fremtida. Vi har en rettferdig streik, vi streiker ikke bare for oss, men for neste generasjon unge som skal inn i våre velferdsyrka!

Det er stadig mindre som skiller våre utdanningsgrupper og ufaglærte i lønn. Noen med kort utdanning går også i fra oss. Startlønna for våre helsefaggrupper er 329.000, for en førskolelærer litt mer, 340.000. Det er ikke rart vi får tilbakemeldinger om at folk ser det som en hån at eksempelvis bussjåfører i oppgjøret i år fikk 22.000 kr i tillegg, opp til en lønn på 380.000, med løfte om nye 14.000 kroner neste år. Jeg unner alle høy lønn, men dette blir urettferdig skjevt!

Vi har en rettferdig streik!

Jens Stoltenberg sier vi skulle vært fornøyd med tilbudet vi fikk. Statsråd Rigmor Aasrud hevder at regjeringen tilbød 20.000 kroner i lønnstillegg. Da har hun regnet dårlig. De fleste ville fått langt mindre. Aasrud treng matematikk-hjelp. Og jeg kan si det slik; I UNIO har vi i lærerkompetanse til å hjelpe henne!

Regjeringa kommer med et skammelig tilbud. Ved å gi et dårlig lønnstilbud til oss som jobber med velferdstjenester signaliseres det lite verdsetting av de gruppene vi jobber med. Det signaliseres at regjeringa ikke trenger vår kompetanse, det signaliseres samtidig at de vi jobber med ikke er viktig.

Regjeringa er neppe uopplyst etter UNIO-gruppene sine mange innspill over flere år, men regjeringa er uvillig til å ta innover seg kunnskap og forskning;  Forskning som sier at kompetanse lønner seg, at høyt utdanna jobber smartere og bedre. Det er dokumentert innen kommunehelsetjenesten at ergoterapeuter, fysioterapeuter og sykepleiere gir bedre, mer treffsikre og effektive tjenester enn de med mindre eller uten utdanning. Faktisk jobber vi så mye bedre at det lønner seg å ansette flere av oss.

Har vi en rettferdig streik?

Har vi en rettferdig streik?

Kjære UNIO-kollegaer; lærere, førskolelærere, sykepleiere, ergoterapeuter, fysioterapeuter og politi – vi utgjør de viktigste velferdstjenestene i Norge:

  • vi fortjener bedre!
  • våre brukere fortjener bedre!!
  • neste generasjon fortjener bedre!

Lykke til videre – vår streik er rettferdig!

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s