Internasjonal politisk aktiv 60-åring; WFOT


Å sitte i styret i verdensforbundet (World Federation of Occupational Therapists) er hardt arbeid som gir utrolig spennende utfordringer. Det er fargerikt og intenst. Det er utfordringer som gir bratt læring, i et stort internasjonalt nettverk. Som nestleder hos Ergoterapeutene er dette en unik sjanse til faglig og politisk oppdatering som gir nye ideer til vårt arbeid i Norge.

En  gang i året møtes styret, ellers skjer all kommunikasjon på Skype, e-mail, Facebook, og nettsider. På  WFOT Council Meeting deltar de som har mulighet av medlemsorganisasjonene fra 69 land. Styret er samlet uka før Council Meeting for å klargjøre alle sakene som også er sendt ut på forhånd. I tillegg benyttes de regionale mulighetene til politisk påvirkning, Denne gangen har vi hatt styremøte først i Kuala Lumpur (Malasia), der vi var sterkt representert og medarrangør i WHOs første tverrfaglige konferanse om Active and Healthy Aging. WFOT sin representasjon var godt synlig og våre presentasjoner var godt besøkt, nye kontakter ble etablert med WHO. I tillegg hadde vi møter med Ergoterapeutforbundet i Malaysia som ville ha råd om politisk strategi for å utvikle  ergoterapeuters arbeid innen primærhelsetjenesten. Erfaring fra siste års arbeid med politisk påvirkning for innføring av hverdagsrehabilitering i Norge ble selvsagt delt.

Andre del av styremøtet og Council Meeting er i Taipei (Taiwan) der ergoterapeutforbundet feirer 30 år. Det Taiwanske ergoterapeutfornbundet benytter anledningen til å invitere de utenlandske gjestene til å holde foredrag og innlegg i nasjonale arrangementer som skjer samtidig. Både Toril Laberg (som er delegat fra Norge) og jeg skal ha innlegg ved to ulike konferanser. Vi skal snakke om våre brennhete temaer; ergoterapikompetanser og ergoterapi i kommunehelsetjenesten..

Før alle disse møtene er det hektisk aktivitet. WFOT har programmekoordinatorer innen ulike områder, mitt ansvar er Standards and Quality. Jeg er ansvarlig for flere  prosjektgrupper og International Advisory Groups, der jeg må støtte framdrift, avkreve rapporter og bidra til å forberede saker for Council.  Ofte er dette politiske dokument som styrer WFOT sin videre politikk, for eksempel ergoterapeuters engasjement innen  menneskerettigheter, universell utforming, arbeidsrehabilitering, ADL, aktivitetsvitenskap osv. Jeg er også ansvarlig for å gjennomgå lover og vedtekter for nye medlemsorganisasjoner – denne gang legges fem nye medlemssøknader frem for Council. Bak de fleste av disse prosjektene og søknadene ligger enormt mye arbeid og dialog for å sikre kvalitet og standard. De siste månedene har det derfor vært e-mail og skypemøter med ergoterapeuter i land som eks Armenia, Tunisia, China, Romania, Trinidad og Tobago med flere.

WFOT velger alltid lokaler og overnattingssteder hvor standard og pris tillater at flest mulig deltar. I år skjer f.eks  Council Meeting på et aktivitets- og ungdomsherberge, der vi spiser i kantina og kan møtes sosialt på området. Slik knyttes viktige faglige kontakter og nettverk.

Hver gang jeg deltar på disse møtene sender jeg en takknemlig tanke til pionerene i faget som grunnla verdensforbundet for 60 år siden (1952), samme år som Norsk Ergoterapeutforbund ble etablert. Disse pionerenes visjoner om samarbeid og høy faglig standard har utviklet en delingskultur vi høster frukter av i dag. Ergoterapeutene er den eneste helseprofesjon med internasjonale minimumsstandarder som krever regelmessige godkjenninger av utdanningene. Dette gir en utrolig god hjelp ved etablering av nye utdanninger rundt i hele verden og sikrer en fellesidentitet som er ganske unik.

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med . Bokmerk permalenken.

1 svar til Internasjonal politisk aktiv 60-åring; WFOT

  1. Synnøve sier:

    Er så vanvittig imponert over deg Nils Erik. Du gjør en fantastisk jobb og er en fantastisk ambassadør for norske ergoterapeuter. Håper du tar deg tid til påskeferie når du kommer hjem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s