Klare til å endevende eldreomsorgen


Kommunalminister Liv Signe Navarsete vil endevende eldreomsorgen. Det er bra for de eldre, bra for de ansatte og bra for kommuneøkonomien. Dette er en snuoperasjon vi ikke kan si nei til.

Mange norske kommuner er nytenkende i utforming av verdige tjenester for det økende antall eldre, og har lært av Danmarks satsning på hverdagsrehabilitering. Flere norske kommuner ønsker å oppnå tilsvarende gevinster som den danske kommunen Fredericia – fornøyde brukere, fornøyde ansatte og økonomisk mindreforbruk. Fredericia har 50 000 innbyggere og har et mindreforbruk innen helse- og omsorgstjenester på 13 millioner danske kroner pr år.

Fornøyde brukere trumfer alt. Eldre, i likhet med innbyggere i alle aldre, ønsker å bo hjemme. De ønsker å være mest mulig uavhengig av hjelp fra familie og det offentlige. De ønsker å kunne utføre de betydningsfulle, hverdagslige tingene og være sosiale utenfor hjemmet. Den nye helse- og omsorgstjenesteloven pålegger kommunene å sørge for at innbyggerne opplever dette.

Svært få ønsker seg en sykehjemsplass. Når noen gjør det, er det fordi de er så skrøpelige at det vil være det beste stedet å bo mens man mottar helsehjelp og omsorg. Enkelte etterspør sykehjemsplass, fordi de antar at det er det beste tilbudet. Det er det ikke alltid.

Hverdagsrehabilitering er rehabilitering og forebygging mens brukeren bor i eget hjem, og tiltaket starter med spørsmålet: Hva er viktig i livet ditt nå? For svært mange handler det om å mestre hverdagslivets utfordringer. Målstyrt, tidsavgrenset og tverrfaglig rehabilitering gir personen økt funksjon. De kan bo hjemme lenger, mestre de hverdagslige oppgavene, delta i sosialt liv og oppleve verdighet. Hverdagsrehabilitering kan forebygge fall i funksjon, der tidlig intervensjon er et suksesskriterium.

Samhandlingsreformen har gitt kommunene nye oppgaver, som blant annet styres med økonomiske virkemidler. Hverdagsrehabilitering bør være en del av kommunens tilbud til utskrivingsklare pasienter. På sikt kan hverdagsrehabilitering forebygge og redusere behovet for sykehusinnleggelser.

Norsk Ergoterapeutforbund vil bidra til at norske kommuner innfører hverdagsrehabilitering. I tråd med modellen i Danmark, bør det etableres et bredt samarbeid med mange andre helseprofesjoner. Det er en positiv holdning blant de fleste helseprofesjonene til aktiv omsorg og forebygging. Vi håper også politikerne tar Navarsetes utfordring om en tverrpolitisk innsats. Dette innebærer en mer nyansert kommunehelsetjeneste med trening og tilrettelegging der en kan og pleie der en må.

Hverdagsrehabilitering gjør hverdagslivet mulig.

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s