Fra nysgjerrighet på hverdagsrehabilitering til kunnskapsbasert praksis


Interessen for hverdagsrehabilitering tar av i Norge, og januar har startet med en utrolig nysgjerrighet på hva dette er. Lite visste Norsk Ergoterapeutforbund om det da vi inviterte til åpent frokostseminar om hverdagsrehabilitering i april 2011 med forsker Pia Kürstein Kjellberg fra Dansk Sundhedsinsitut. Siden forbundets frokostseminar har Kjellberg forelest flere ganger i Norge. Sist ved Rehab 2012 i Trondheim og workshop i Oslo, arrangert som oppfølging av Arendalskonferansen.

”Innføring av hverdagsrehabilitering i norske kommuner” er tittelen på prosjektet Norsk Ergoterapeutforbund skisserte før Jul. Prosjektets første fase er allerede støttet av Helse- og omsorgsdepartementet. Begrepet hverdagsrehabilitering skal få et innhold og etableres, også i Norge, slik det har i Sverige og Danmark.

Flere norske kommuner vurderer å starte med hverdagsrehabilitering og har satt seg inn i erfaringer fra Danmark. Mange kommuner er i startgropa. Voss kommune har mottatt midler fra Helse- og omsorgsdepartementet og er i gang med planleggingen.

Siden første møte med statsråd Navarsete i Kommunal- og regionaldepartementet (sept 2011) har Norsk Ergoterapeutforbund erfart en enorm faglig og politisk interesse for hverdagsrehabilitering fra Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet, KS, Norsk Fysioterapeutforbund, Norsk Sykepleierforbund, FFO og Innomed. Representanter fra mer enn 30 norske kommuner har kontaktet forbundet med spørsmål om hverdagsrehabilitering. I går var statråd Navarsete på besøk i Fredericia kommune, som er den kommunen som best har dokumentert sine erfaringer med hverdagsrehabilitering.

Når nå flere norske kommuner ønsker å starte hverdagsrehabilitering holder det ikke med nysgjerrighet. Norsk Ergoterapeutforbund mener det er svært viktig at utprøving av hverdagsrehabilitering i Norge bygger på kunnskapsbasert praksis slik det f.eks er dokumentert fra Dansk Sundhedsinstitut. På denne måten kan en sikre at oppstart blir mer vellykket. Dansk Sundhedsinstitut har oppsummert suksesskriteriene for hverdagsrehabilitering i en publikasjon med «viden og anbefalinger» som støttes av Kommunernes Landforening, (tilsvarer KS), Fredericia kommune og flere fagforeninger for helseprofesjoner (Kjellberg, Ibsen og Kjellberg 2011).

Hverdagsrehabilitering er et fokusskifte som stiller store krav til holdningsendringer hos politikere, administrative og helsefaglige ledere, helsepersonell, brukere og pårørende. Hverdagsrehabilitering krever midler til oppstart for å etablere gode samarbeidene tverrfaglige team. Denne holdningsendringen krever dokumentert kunnskap. Norsk Ergoterapeutforbund vil tilby oversikter på forskning og erfaring om hverdagsrehabilitering, i første omgang på egne nettsider og som temanummer i Ergoterapeuten nr 1 2012.

Arendalskonferansen 2012 vil for øvrig også ha hverdagsrehabilitering som tema. Meld dere på mens det ennå er plass – og få med deg kommunens rådmann! Her presenterer de dyktigste innovatører fra Danmark sin kunnskap!

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Fra nysgjerrighet på hverdagsrehabilitering til kunnskapsbasert praksis

  1. Jeg leser til min store glede i i Aftenposten i dag, at Liv Signe Navarsete «Tar knallhardt oppgjør med den norske velferdsstaten», etter besøk i Fredericia i Danmark. Det er jo selvfølgelig gledelig for oss ergoterapeuter at hun har fokus på hverdagsrehabilitering som jo er i overensstemmelse med innlegget til Nils Erik Ness.
    Det er jo lov å være optimist, det har jeg vært mange ganger når jeg har lest om at Norge vil satse på rehabilitering og aktivitet.
    Men i går var jeg inne på NETF sin hjemmeside, Debattforum/ forum for fagpolitiske debatter og leste flere innlegg under: Arbeidsmarkedet for ergoterapeuter. Dette er jo ikke lesing som stemmer overens med hverdagsrehabilitering,
    Som Nils Erik skriver, stiller hverdagsrehabilitering store krav til holdningsendringer hos politikere, administrative og helsefaglige ledere, helsepersonell, brukere og pårørende. Han skriver også at Norsk ergoterapeutforbund vil tilby oversikter på forskning og erfaring om hverdagsrehabilitering, i første omgang på egne nettsider og som temanummer i Ergoterapeuten nr 1 2012. De fleste kommuner går ikke inn på NETF sine sider. Hvordan få dette formidlet ut til de kommuner som legger ned ergoterapeutstillinger ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s