Få hjula gang i arbeidslivet for alle!


La meg starte med historien om skjeteorien som Christine Miserandino har blogget om. Den har for øvrig også egen side på Facebook; ”The Spoon Theory”. Historien starta med at Christine var litt oppgitt over en venninne som spurte: Hvordan er det egentlig å leve med din funksjonsnedsettelse? Christine var oppgitt fordi dette var en venninne hun hadde delt refleksjoner om livet sitt med over lang tid. Hun trodde bestevenninnen forsto. Litt irritert grep hun fatt i 12 skjeer i kafeen hvor de satt og sa: Dette er de 12 aktivitetene du kan bruke energi på en vanlig dag. Hvordan vil du bruke skjeene dine? Start fra du skal stå opp om morgenen, videre til jobb og hjem igjen. Venninnen begynte å forstå problemet da hun hadde brukt opp seks av de 12 skjeene og enda ikke var kommet seg ut av huset på vei til jobb. Kan jeg ikke få flere skjeer? spurte venninnen. Det er greit, sa Christine, men da har du færre i morgen!

”Få hjulene i gang” var tema for konferansen arrangert av Statens råd for likestilling av funksjonshemmede (17. November). Konferansen fokuserte på forutsetningen for å komme i arbeid. Innlederne var brukere med egne erfaringer, tre statsråder og hovedinnlegg fra tre forskere/fagpersoner, der to var ergoterapeuter! – senoirforsker Eva Magnus fra ergoterapeututdanninga ved HiST og meg selv.

”Skjeteorien” illustrerer alle de små hverdagsaktivitetene som må være på plass for å ”få hjula i gang”, både i utdanning, bolig, transport og i forhold til tjenester/hjelpemidler. Uttrykket at det er ”i de små detaljene at djevelen sitter”, kan vel mange som møter funksjonsbarrierer skrive under på. Alle innlederne kom in på  alt som skal klaffe i hverdagen, Eva Magnus illustrerte dette også visuelt med pusselbiter som må passe sammen for å gå hverdagen til å gå.

Alle innleggende ligger på sidene til Statens råd for likestilling av funksjonshemmede. Jeg presenterte 6 råd for å få hjula i gang:

  1. Økt forskning om funksjonshemming, velferdsteknologi og hjelpemidler
  2. Fokusskifte fra passivitet til aktivitet i helse- og velferdstjenesten
  3. Økt kompetanse om samspillet mellom person, aktivitet og omgivelser
  4. Satsning på hverdagsrehabilitering
  5. Tilrettelegging av arbeidsplass
  6. Tverrsektoriell og tverrfaglig samarbeid  – slipp til ergoterapeutene!

Som nesteleder kan jeg ikke unngå å nevne at det er stor mangel på ergoterapitjenester i landet. Ergoterapeuter jobber jo nettopp med å disponere skjeene for å bruke Christines teori. Over 140 kommuner har ikke engang ergoterapitjenester viser en nylig undersøkelse fra vår fylkesavdelinger. Dette er et paradoks i en tid da NoU 11:2011 Innovasjon i omsorg foreslår en tredobling av ergoterapeuter i kommunene.

Hele forelesninga med powerpoint-presentasjon finnes også på forbundets sider

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s