Møte hos statsråd Navarsete om hverdagsrehabilitering i kommunene


Vi har en valgkamp bak oss der en får inntrykk av at sykehjem er eneste løsning for den aldrende befolkning. I partilederdebatten før valget var kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete den eneste som sa det ikke var selvsagt at eldre på 80 og 90 år skal ha sykehjemsplass, hun pekte på andre mulighet med tilrettelegging for å bo i eget hjem. I vårt møte med Navarsete den 14. september takket vi henne for å bringe inn dette perspektivet og supplerte med erfaring og forskning som viste effekt av hverdagsrehabilitering for å hindre eller utsette sykehjem.

Navarsete vise engasjement og nysgjerrighet og hørte med interesse da sentralstyremedlem Solrun Hauglum fortale om egne eksempler fra Voss. Hauglum fortalte nettopp om det Navarsete hevdet; mange 80-90-åringer har motivasjon og ønske om å bo hjemme, og kan klare det ved hjelp av hverdagsrehabilitering. Voss er den første norske kommunen som nå starter med å prøve ut systematisk hverdagsrehabilitering med følgeforskning for å dokumentere effekten. Dette er forhåpentlig bare en liten start på store endringer i norsk kommunehelsetjeneste i tråd med samhandlingsreformen.

Navarsete nikket ivrig da vi påpekte behovet for trening og tilrettelegging der det trengs, og pleie der en må. I kommunehelsetjenesten i dag starter en for ofte med pleietiltak før potensiale for rehabilitering er vurdert. Når forverring oppstår tilbys mer pleie. Vi ga statsråd og statssekretær en rykende fersk rapport fra Dansk Sundhetsinstitut ”Fra pleje og omsorg til rehabilitering” basert på studier i Fredericia kommune. En mer omfattende rapport kom i dag, og er lagt ut på sidene til Dansk Sundhetsinstitut. For øvrig kan vi også merke oss en artikkel i Sykepleien nr 8 2011 som viser hvordan danskene satser på rehabilitering (ergoterapeuter og fysioterapeuter), og har færre sykehjem enn Norge.

De danske erfaringer fenger interessen i Kommunal- og- regionaldepartementet. Og øyenbrynene løftet seg da de hørte at så og si alle kommunene i Danmark gjennomfører satsning på hverdagsrehabilitering (Se også den danske Ergoterapeutforeningen). Vi ser ikke bort fra at statsråden og SP-lederen heretter vil snakke mer om trening og tilrettelegging for å hindre sykehjem i debatter fremover. Vi forventer det!

Som oppfølging til samhandlingsreformen vil sentralstyret prioritere arbeidet med å fremme hverdagsrehabilitering i norske kommuner.  Jeg håper forbundets representskapsmøte støtter denne prioriteringen når de skal behandle i handlingsprogrammet for 2012

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s