Plumbo i kommunehelsetjenesten: Trening og tilrettelegging der det trengs og pleie der en må.


Hagenutvalget foreslår en skikkelig omgang Plumbo for helsefeltet  (Innovasjon i omsorg, NOU 2011:11). Utvalget fikk i oppdrag å utrede innovative løsninger for å møte fremtidens omsorgsutfordringer, og slår fast at omsorgskrisen skapes ikke av eldrebølgen. Den skapes av forestillingen om at omsorg ikke kan gjøres annerledes enn i dag. Hvor og hvordan vil vi helst leve i vår alderdom, kan vi spørre? Svaret for de fleste er å bo i eget hjem, ha et godt sosialt nettverk og utføre meningsfylte aktiviteter. Sykehjem er siste og dyreste løsning. Før tilbud om sykehjem og full pleie er det en rekke alternativer som må prøves. Vi må satse på hjemmerehabilitering for å utsette pleie, og velferdsteknologi som supplerer personlig hjelp.

Hjemmerehabilitering

Rehabilitering i eget hjem, med trening og tilrettelegging må tilbys før pleie gis. Lengst mulig i eget liv er tittelen på tverrfaglig rehabilitering med vekt på trening før vurdering av pleiebehov, som gjennomføres bl.a. i ”innovasjonskommunen” Fredericia i Danmark.  Brukerne tilbys hjemmerehabilitering med bidrag fra ergoterapeut, fysioterapeut, sykepleier og andre pleiere. Utgangspunktet er systematisk kartlegging av borgernes egne ønsker og muligheter for aktivitetsdeltakelse. Grundig opplæring av pleiepersonalet innebærer en rolleendring fra pleiere og hjelpere til hjemmetrenere. Brukerne tilbys selvsagt pleie der det virkelig trengs. På denne måten kan en nyansere borgernes behov; Først trening og tilrettelegging der det er mulig, deretter ulike grader av pleie der det er behov.

Dansk Sundhetsinstitutt kaller prosjektet en vinn-vinn-vinn-situasjon med:

▪   Glade og tilfredse brukere med økt livskvalitet

▪   Stolte medarbeidere og redusert sykefravær

▪   Økonomiske gevinster for kommunen

Velferdsteknologi

Nordmenn er de i verden som bruker mest teknologi, og vi deltar i sosiale media og bruker allerede smarttelefon for påminning om avtaler, fødselsdager og for å regulere varmen på hytta. Om den kommunale helsetjenesten ikke snart tar teknologiene i bruk, vil brukerne uansett kreve smarte løsninger; eks alarm- og sporingsteknologi, automatiserte påminningsfunksjoner i forhold til helse og medisinering og kommunikasjon med helseeksperter over nettet. Norge har kanskje verdens beste statlige ordninger med tekniske hjelpemidler. Disse ordningene kan benyttes ved formidling av mer avansert velferdsteknologi.

Kompetanse mangler dessverre i svært mange kommuner.  Det kreves høy fagkompetanse for å vurdere hva som kan trenes, hva som må individuelt tilrettelegges og for å vurdere den beste matchen mellom teknologiske løsninger og brukerens funksjon. I mange kommuner utføres hjelpemiddelformidling av ufaglærte, sjåfører eller kommunale vaktmestre. Kommunehelsetjenesten mangler kompetanse i velferdsteknologi og tilrettelegging.

Med samhandlingsreformen skal kommunene finne sine løsninger. Det blir spennende å se om helsepolitikere og helsepersonell ser muligheten med nytenkning, eller om de går i skyttergraver og roper etter flere sykehjemsplasser og ikke ser de teknologiske mulighetene. Er lokalpolitikerne klare til å telle antall selvstendige borgere etter rehabilitering fremfor sykehjemsplasser? Da vil i så fall løsningene bli trening og teknologi før ensidig vekt på pleie. Dette krever tverrfaglig kompetanse i kommunene, det krever en satsing på hjemmerehabilitering og velferdsteknologi

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Plumbo i kommunehelsetjenesten: Trening og tilrettelegging der det trengs og pleie der en må.

  1. Nina B. heilemann sier:

    Hei Nils Erik. Har du kunnskap om noen kommuner som er skikkelig i gang med hjemmerehabilitering. Jeg spør på vegne av en kommune som ønsker å vite om andre de kan lære av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s