Er du kjent med COPM?


Dersom ikke er det på tide å se nærmere på kartleggingsredskapet Canadian Occupational Performance Measure, COPM (2005).

COPM er trolig det mest brukte kartleggingsredskapet for ergoterapeuter internasjonalt, og oversatt til en rekke språk, eks arabisk og kinesisk .. og norsk. I Norge har dr Ingvild Kjeken gjort en kjempeinnsats med å gjøre redskapet tilgjengelig gjennom norsk oversettelse, undervisning og publikasjoner. Som en digresjon kan nevnes at opplæringsprogrammet (i Nanjing) for kommende lærere ved kinesiske ergoterapeututdanninger velger COPM som det første redskapet som må læres, nettopp for å vektlegge brukerstyring og aktivitetsperspektiv.

COPM er forholdsvis enkelt å lære seg og å administrere, og trenger egentlig ikke kursing for å mesteres. Det anbefales likevel å prøve ut COPM over tid med flere brukere for å generalisere læringen. Lær eventuelt av andre ergoterapeuter eller gå på kurs dersom det er mulig.

Formålet med COPM er å avdekke aktivitetsproblemer, få informasjon om betydning av ulike aktiviteter, og få brukerens vurdering av utførelse og tilfredshet med aktivitetsutførelse. Dette kan danne grunnlag for videre rehabilitering eller evaluere effekt av tiltak. Dette er et standardisert kartleggingsredskap som støtter kunnskapsbasert ergoterapi med utgangspunkt i brukerens egen aktivitetsønsker. Det er utført en rekke studier i forhold til validitet, reliabilitet, sensitivitet og anvendelighet. Se referanser til disse på sidene til Nasjonalt revmatologisk rehabiliterings- og kompetansesenter (NRRK), Diakonhjemmet sykehus

COPM kan brukes i forhold til alle alders- og diagnosegrupper over 7 år. Nærmere beskrivelse finnes på Norsk Ergoterapeutforbunds nettsted om Undersøkelser og vurderingsredskap. Norsk utgave av COPM bestilles hos Nasjonalt revmatologisk rehabiliterings- og kompetansesenter: firmapost@nrrk.no. Dansk utgave kan lastes ned fra Ergoterapeutforening ETF (Manual, kort og skjema)

COPM er særlig aktualisert i den siste tida. Fredericiamodellen, med hjemmerehabilitering (Lengst mulig i eget liv), starter rehabiliteringsforløpet med  COPM. COPM er et meget godt alternativ til ADL-redskap der brukeren ikke har mulighet til å uttrykke egne meninger og  prioriteringer. COPM er faktisk et redskap alle ergoterapeuter og ergoterapeutstudenter må gjøre seg kjent med, og er anvendelig i svært ulike settinger. Tilgjengeligheten og anvendbarheten gjør at tidsklemma ikke er grunn nok til å velge bort redskapet. Jeg imøteser ergoterapeuters erfaring i bruk av redskapet – se invitasjon til debatt fra yrkesetisk utvalg på Norsk Ergoterapeutforbunds Facebook-sider.

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Er du kjent med COPM?

  1. Tilbaketråkk: Hva er hverdagsrehabilitering? | Nils Erik's blogg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s