På Arendalskonferansen siste uke var representanter fra norske kommuner samlet til et spennende program som tydelig initierer til nytenking i kommunehelsetjenesten. Lederne i din kommunen har mest sannsynlig hørt om eller lest om både Fredericiamodellen Lengst mulig i eget liv og Hagenutvalgets NOU Innovasjon i omsorg. Begge bidragene inkluderer ergoterapeuter som viktige bidragsytere for å gjøre et paradigmeskifte i kommunehelsetjenesten. Paradigmeskiftet inkluderer ifølge rehabiliteringssjef Louise Thule i Fredericia en endring av helsetjenester:
- Fra reaktiv til proaktiv
- Fra sein til tidlig innsats
- Fra avhengig til selvhjelpen
- Fra kompensasjon til rehabilitering
- Fra pleie til forebygging
- Fra behandling til tidlig oppsporing
- Fra begrensninger til ressurser
- Fra eldrebyrde til eldrestyrke
Dette er jo i klartekst også intensjonene med den norske samhandlingsreformen
Et vanlig forløpet for helsetjenesten i norske kommuner starter gjerne med at borgere (eller pårørende) melder behov for enkle tjenester, eks hjelp til rengjøring, bading, praktisk hverdagsaktiviteter eller medisinering. Gradvis øker en gjerne opp med pleietjenester som samtidig passiviserer brukeren. Lært hjelpeløshet kan i verste fall bli resultatet; Borgeren blir en passiv pasient som etterhvert får påført mer pleie. Et paradigmeskifte innebærer at borgeren er en aktiv aktør som selv er med på å bestemme sin hverdagsaktivitet, og som kan få tilbud om tidlig rehabilitering og innstas for å meste mest mulig og lengst mulig i eget liv! Det er nå dokumentert at et tverrfaglig rehabiliteringsopplegg hindrer, utsetter eller reduserer behovet for pleietjenester. Lytt til Louise Thules innlegg ved Arendalskonferansen eller les mer her på nettsidene til Norsk Ergoterapeutforbund. Merk at den forskningsdokumenterte effekten av Lengst mulig i eget liv beskrives som en tredobbel vinn-vinn-vinn situasjon:
- Glade og tilfredse borgere med økt livskvalitet
- Stolte medarbeidere og lavere sykefravær
- Økonomisk gevinst for kommunens økonomi (15 mil krobner i mindre forbruk for en kommune med 50.000 innbyggere)
Lytt også til de spennende innleggene fra kommunaldirektør Søren Adsersen og forsker Annemette Digman om modig innovasjon i Fredericia kommune.
Mette Kolsrud har tidligere skrevet i bloggen om Hagenutvalgets NoU. Lesing av rapporten er oppmuntrende i forhold til fremtidens alderdom. Lytt til professor Kåre Hagens innspirerende innledning i Arendal! Det er fullt mulig å være en aktiv bidragsyter i eget liv og samsfunnliv så lenge som mulig. En tredobling av antall ergoterapeuter i kommunene er bla anbefalingen.
Ergoterapeuters bidrag fremover vil særlig være:
- Kartlegging av personers ressurser, og potensiale for mestring av hverdagsaktiviteter (jamfør COPM)
- Kartlegging av omgivelser; vurdering av muligheter og risikofaktorer i hjem, skole og arbeidssted eks fallforebygging
- Kunnskap både om hvordan mennesket og omgivelsene samhandler for hverdagsaktivitet
- Hverdagsrehabilitering med ADL-trening
- Gruppeopplegg for livsstilsendring, bla helsefremming for eldre
- Aktivisering og teknologisk tilrettelegging for demente, eks kognitive hjelpemidler, sporingsteknologi, alarmer og organisering av hverdagslivet
- Velferdsteknologi i hverdagslivet, inkludert hjelpemidler for trygghet, kommunikasjon, kognisjon, sansing og bevegelse
- Universell utforming av samfunn og bygninger for å lette tilgjengelighet
- Individuell tilrettelegging av boliger og arbeidsplass for å fungere optimalt, inkludert teknologiske løsninger
- Veiledningskompetanse for aktivt liv og fremming av deltakelse
Dette er ikke et paradigmeskifte for ergoterapi, som har argumentert for aktiv rehabilitering lenge. Endelig bli tankegangen støttet og dokumentert utenfor vår profesjon; av forskere, kommunalråder, innovatører og samfunnsøkonomer. Samtidig ser vi frem til riksrevisjonens pågående vurdering av rehabiliteringstjenesten i norske kommuner. Jeg er neppe veldig sannspådd om jeg regner med at de foreslår et kraftig løft av kommunal rehabiliteringstjeneste.
Ergoterapeuter i norske kommuner: det er tid for å argumentere for flere stillinger! Politikere og helsesjefer kjenner problemet, det finnes dokumentasjon på løsninger, ergoterapeuter har kompetansen!
Se også andre presentasjoner fra Arendalskonferansen