Hurra og gratulerer med likestilt lovgrunnlag!


Da er nasjonal helse-og omsorgsplan og lovene om kommunal helse – og omsorgstjenester og folkehelsearbeid vedtatt i Stortinget. Norsk Ergoterapeutforbund har prioritert  påvirkning av disse lovutkastene siden de første høringer som ble levert i januar 2011. Norsk Ergoterapeutforbund kan (for en dag elle to) puste i bakken, og reflektere over videre strategi før neste runde; forskriftene.

Stortinget har altså vedtatt en ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester. Loven skal erstatte tidligere kommunehelsetjenestelov og sosialtjenestelov. Den nye loven ble i hovedsak vedtatt enstemmig. Ett av punktene det var uenighet om var at loven skal være profesjonsnøytral, dvs. at kommunene med unntak av å ha fastlege ikke skal være lovpålagt å ansette bestemte yrkeskategorier. Dette ble vedtatt med regjeringspartienes stemmer. Endelig er ergoterapeuter i lovteksten liketilt med eks fysioterapeuter og sykepleiere, noe som også ble nevnt i stortingsdebatten av Tore Hagebakken.  At ergoterapeuter nevnes i debatten er viktig, og det skjedde flere ganger i løpet av diskusjonen den 14.juni. Vi har også tydelig satt våre fotspor i dokumentene, både i lovutredningen i Prop 91L og i Helse- og omsorgskomiteens innstilling til proposisjon. Dette har jeg også tidligere omtalt i bloggen.

I debatten ble det bla nevnt at arbeidsrehabilitering må ha en tydelig plass i forskriftene.  I Prop 91L sier departementet at de er enig i Norsk Ergoterapeutforbund når det gjelder viktigheten av arbeidsrehabilitering og har merket seg synspunktene når det skal arbeides med bestemmelser om krav til innhold i tjenestene. Norsk Ergoterapeutforbund har merket oss disse og andre kommentarer, og  vil følge opp.

Profesjonsnøytral lov krever en tydelighet i forskrifter og retningslinjer når det gjelder innhold: hva som skal gjøres hvor av hvem. Arbeidsrehabilitering er ett viktig område, i tillegg har vi hjemmerehabilitering inkludert individuell tilrettelegging, rådgiving, trening og hjelp til praktiske gjøremål.

Jeg er enig i Eiker Arbeiderparti som skriver at lovvedtakene styrker lokale helsetjenester.  Vi kan gjerne feire bedre tjenester for brukerne, men ennå er det en halv seier. Mye arbeid står igjen.

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Hurra og gratulerer med likestilt lovgrunnlag!

  1. Randi Skumsnes sier:

    Fantastisk!!! Bra jobba 🙂

  2. Else Steindal sier:

    SÅÅÅÅ bra. Er utrulig stolt av forbundet mitt. Og dere som jobber for oss medlemmer,. Takk skal dere ha.

  3. Endelig! Hurra for oss 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s