Tilpasningen mellom teknologi og mennesket muligjør aktivitet og deltakelse


Det er et meget sammensatt kunnskapsgrunnlag som kreves for å forstå og begrunne tilrettelegging og hjelpemidler. Fredag 1. april hadde jeg en presentasjon om dette for 150 ledere og tillitsvalgte i NAV hjelpemidler og tilrettelegging. Her ble boka mi «Hjelpemidler og teknologi for deltakelse – et kunnskapsbasert grunnlag» (se presentasjon) for første gang presentert for en større gruppe, og også en tverrfaglig gruppe. Boka ble initiert av NAV ved Karin Liabø og Lise Fjeldvik som sammen med Peter Hjort og Lisbet Koppang Telnes har utgjort en inspirerende referansegruppe. Boka har en tverrfaglig målgruppe, dette var også bestillingen da jeg fikk oppdraget å skrive.

Likevel, tross et meget bredt litteratursøk, er hovedvekta av referanser som angår tilrettelegging og hjelpemidler skrevet av ergoterapeuter. Har kan vi være stolte av å ha den sentrale kjernekompetansen som trengs på dette arbeidsområdet. Det er ergoterapeuter som særlig har forsket og skrevet om utfordringene i å finne den beste tilpasningen mellom mennesket og teknologien med mål å utføre aktiviteter eller delta i samfunnet. Ergoterapeuter har de metodiske tilbudene.

Boka vektlegger først konteksten; en grundig gjennomgang av begrepene funksjonshemming og deltakelse som danner det verdimessige ståstedet for fagpersonen.  Funksjonshemming beskrives som misforholdet mellom en person og omgivelser, mens deltakelse er den kreative og inviterende prosessen som skjer mellom aktøren og omgivelsene.

Tilrettelegging krever grundig kunnskap om aktivitet, omgivelser og objekter (inkludert hjelpemidler). Disse områdene har fått egne kapitler i boka. I tillegg kreves kunnskap om aktøren som skal utføre aktivitetene. Jeg velger å bruke begrepet aktør i stedet for pasient eller bruker etter som personer som bruker tekniske hjelpemidler i utgangspunktet skiller seg fra passive mottagere av pleie og omsorg. (Jeg vil påstå at det også er her ergoterapi skiller seg fundamentalt fra pleieyrkene). En dyktig ergoterapeut inspirerer aktøren til å styre og utføre selv. Læringskapittelet anvender oppgaveorientert tilnæring der en skal samarbeide med aktøren for å finne den beste løsningen: Ved hjelp av «Guidet oppdagelse» kan eks ergoterapeuten og aktøren sammen finne svarene på:

  • Hvordan kan aktiviteteten tilrettelegges for at aktøren skal klare utføring?
  • Hvordan kan de fysiske eller sosiale omgivelsene tilrettelegges?
  • Hvordan kan objektene tilrettelegges, ev hvilke hjelpemidler skal brukes?
  • Hvordan skal aktøren trene?

Til nå er det sagt at det ikke finnes litteratur om tekniske hjelpemidler. Dette er nå avkreftet; Det finnes faktisk en god del enkeltstudier som er samlet og referert til i boka. Det kreves mye mer forskning, men noe kunnskap kan allerede anvendes. Ved å følge linken til Tapir Akademiske Forlag finner du mer omtale av boka, dessuten en forelesning (fra nvember 2010) i tre deler på You Tube:

1. del av forelesning, 2. del av forelesning, 3. del av forelesning

I løpet av kort tid sluttfører Norsk Ergoterapeutforbund arbeidet med Faglige retningslinjer for hjelpemiddelformidling. Arbeidet er utviklet av medlemmer i Norsk Ergoterapeutforbund som er eksperter på området. Dette blir et ytterligere viktig bidrag for kunnskapsbasert hjelpemiddelformidling

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Tilpasningen mellom teknologi og mennesket muligjør aktivitet og deltakelse

  1. Kari Ihle sier:

    Har hørt omtale av boken din i møte i dag. Boken anbefales, så jeg håper vi blir flere som leser den samtidig for felles refleksjon på jobben. Liker bok som direkte omtaler forhold som er gjennkjennelige i min arbeidhverdag. Tror at boka kan bidra til at jeg blir litt bedre i morgen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s