Vet politikerne at ergoterapi lønner seg?


SVs partisekretær Silje Schei Tveitdal utfordret ergoterapeuter til ikke å være så beskjedne; Vær frimodig! Ta tak i de lokal politikerne, ha 100% tro på budskapet ditt, fokuser på en sak og det viktigste først! Let etter alliansepartnere, kanskje kjenner du en lokalpolitiker (glem partitilhørighet om en kan enes om en sak). Til høsten er det dessuten en lang rekke nyvalgte politikere som trenger skolering – ta kontakt!  Eller skriv i lokalavisa. Lokalavisa er den enkleste måten å nå politikere også sentralt, fordi de leses av politikerne på fylkesbenken. Dessuten: få politikerne til å uttale seg i avisa – de ønsker særlig bilde i avisa i valgtider!

I tre dager (30.mars til 1.april) har Norsk Ergoterapeutforbund vært samlet til Fagpolitisk konferanse, vårmøte og sentralstyremøte. Alle de sentrale politikerne og tillitsvalgt i forbundet var samlet i en eller to av de tre dagene; Fylkesledere, nestledere, fagpolitisk ansvarlige og tariffpolitisk ansvarlige, dessuten forbundets sekretariat. At vi feiret vår forbundsleders 60 årsdag gjorde at vi også fikk anledningen til å se og høre sentrale ledere i UNIO, dessuten representanter fra Norges Handikapforbund og Rehabilitation International. Det gnistret av energi i de tillitsvalget ergoterapeutene, vi inspirerte hverandre og delte generøst av ideer. Tror helt sikker jeg kan si at vi alle fikk påfyll.

Jeg vil gjerne tilføye: Det er snart valg. Folkevalgte er alminnelige folk som ikke kan ha oversikt på alt. Vi har en oppgave og plikt til å informere om våre kjernesaker. Jeg har skrevet tidligere om dette i bloggen her. Det sterkeste budskapet sendes likevel av brukere selv, det er derfor flott om dere kan initiere til samarbeid.  Ta kontakt med aktuelle brukerorganisasjoner, det er mange felles saker å jobbe med, men prioriter en eller to!

Politisk ledelse i forbundet prioriteter å gi innspill om rehabilitering, med vekt på den nye loven om kommunale helse- og omsorgstjenester. Vi ønsker at loven presiserer innholdet i § 3-2. Punkt 5. med det som er uthevet i kursiv:

Sosial, psykososial og medisinsk habilitering og rehabilitering, inkludert arbeidsrehabilitering, herunder

a) Opptrening; fysisk, kognitivt og sosialt

b) Tilrettelegging

c) Råd og veiledning

I tillegg ønsker vi presiseringer på kvalitet og innhold gjennom forpliktende retningslinjer. Uansett om dette blir inkludert eller ikke har kommunene en utfordring når loven og samhandlingsreformen trer i kraft fom 01.01.12. Lokale politikerne må utfordres til valget og etter valget i forhold til rehabilitering/habilitering:

 • Vet politikerne at kommunen kan spare penger ved å ansette flere ergoterapeuter?
 • Vet politikerne at rehabilitering er mer enn trening av kroppsdeler?
 • Hvordan skal kommunen følge opp rehabilitering i nærmiljøet der folk lever? Hvem skal følge opp trening av hverdagsaktiviteter i hjemmet, og på arbeidsplassen?
 • Vet politikerne at rehabilitering ikke bare er trening, men i særlig grad tilrettelegging og teknologiske løsninger, eks tekniske hjelpemidler?
 • Vet de kommunale politikerne at tekniske hjelpemidler ikke belastes kommunen?
 • Vet politikerne at trening og tilrettelegging som utsetter pleie og passivitet gir dokumentert innsparing? (se tidligere blogg om Elverum, Fredericia og Østersund,)
 • Vet politikerne av at høy kompetanse, eks ergoterapeut, framfor ufaglærte gir bedre kvalitet i rehabilitering og er dessuten økonomisk lønnsom? (Telemarksforskning 2011, etter oppdrag fra KS)

14. april inviterer Norsk Ergoterapeutforbund til frokostseminar for politikere, samarbeidspartnere og forbundets medlemmer. Stortingets helse- og omsorsgkomitee er invitert. Tema er Trening før pleie med forlesning av forsker Pia Kürstein Kjellberg fra Dansk Sundhetsinstitut som har evaluert Fredericia-prosjektet. Kom – og ta med deg en poltiker!

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til Vet politikerne at ergoterapi lønner seg?

 1. For meg som ikke har vært med i fylkesstyret i mer en to uker, var det veldig lærerikt og inspirerende å delta på vårmøte. Her fikk jeg muligheten til å møte mange hyggelige-, utadvendte-, og ikke minst kunnskapsrike mennesker innen mitt eget fagfelt. Takk for det.

 2. Solrun Nygård sier:

  Veldig bra Nils Erik.
  Og det er helt riktig at politikerne er sugne på ideer og innspill, særlig når disse er svar på de utfordringene de står overfor.
  Mange er opphengt i at det må bygges flere sykehjemsplasser. Da er det godt å kunne vise til alternativer som er både bedre og billigere!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s