En del av løsninga


Norsk Ergoterapeutforbund har nå en systematisk runde med politikerne i helse- og omsorgskomiteen, der vi ønsker kontakt med samtlige partier. Vi har hatt møter med AP, Frp, og SV. Høyre og KrF står for tur. Vi venter på svar fra SP. Slike møter krever grundige forberedelser for å prioritere hva vi skal vektlegge og hvordan. Vi lager eget skriv til hvert møte og parti, med tydelig melding på ett ark, og følger dessuten opp etter møtet med presisert informasjon pr mail. (Se under fane Politikk og påvirkning, Tema i tiden). Et viktig poeng for oss er å diskutere eller foreslå løsning på erkjente problem. En dårlig samvittighet både i regjeringa og stortinget må være manglende prioritering av rehabiliteringstjenesten. Det er derfor vi tar utgangpunkt i denne utfordringen for samtale og en åpen diskusjon på hva vi foreslår som løsning. Et poeng er å peke på de positive mulighetene:

·  At ergoterapeuter jobber med de brukergruppene som utgjør de største rehabiliteringsutfordringene fremover; psykisk helse inkludert rus, demens, muskel-skjelettlidelser, kols, kreft, skader i nervesystemet med mer. Her gir forøvrig Folkehelserapporten 2010 en flott oversikt. Mange med disse lidelsene må lære å leve med sine kroniske funksjonsnedsettelser, og trenger hjelp i hverdagslivet og samfunnsdeltakelse. Et godt tilbud i samtlige kommuner om tilrettelegging og trening for disse mangler i dag.

· At Soria Moria 2 sier: «For å lykkes med samhandlingsreformen, må kommunehelsetjenesten gjøres attraktivt som arbeidssted. Pasientene må ha kvalitet i tjenestene. Det må settes av tilstrekkelig ressurser til habilitering og rehabilitering»

· Trening før pleie har vi gode eksempler på, f.eks fra Fredericia (DK) og Østersund  (S) Se også bloggen fra 16.02.11

· De økonomiske fordelene ved å utsette sykehjem og forhindre uførhet; Her bruker vi bla ergoterapeutene i Elverum som et eksempel

· At kompetanse lønner seg er nå også bekreftet i Telemarksforskning sin rapport for KS. «Ansatte med kompetanse som fysioterapeuter, spesialsykepleiere, ergoterapeuter, og sosionomer med høyere utdanning gir høyere kvalitet og lavere kostnader i eldreomsorgen”, heter det irapporten.

· Arbeidsrehabilitering må være tema i helsetjenestene, fordi kommunenes ansvar når det gjelder tiltak rettet mot arbeid og arbeidsplass, er uklart i dag. Derfor bør dette eksplisitt nevnes i loven. NAV har ikke godt nok tilbud til å fange opp alle medbehov for rehabilitering i forhold til arbeid. Her bør primærlegen i større grad samarbeide med kommunehelsetjenesten, eks ergoterapeuten, for funksjonsvurdering og oppfølging på tidlig tidspunkt i en sykemeldingsperiode.

· Tilrettelegging med hjelpemidler og velferdsteknologi åpner for mange muligheter til å fungere i arbeid eller bo lengre hjemme. Det er viktig å presisere at vi her snakker om mer en bevegelses-, syn- og hørselshjelpemidler, eks kognitive hjelpemidler, smarthus og GPS. Dette er særlig aktuelt for en generasjon kommende eldre som allerede har god kompetanse i digitale hjelpemidler og sosiale media, som eks internett, fjernkontroller, alarmtilkoblinger etc

Derfor er hovedpoenget vårt ønske om helt konkret tilføyelse i ny lov om kommunalehelse- og omsorgstjenester § 3-2. Vi presiserer at punkt 5 om habilitering og rehabilitering skal ha disse tilføyelsene:

5. Sosial, psykososialog medisinsk habilitering og rehabilitering,inkludert arbeidsrehabilitering, herunder

a) Opptrening; fysisk, kognitivt og sosialt

b) Tilrettelegging

c) Råd og veiledning

Det blir ulidelig spennende å se hvordan  vedtaket om ny lovtekst blir til slutt. Til sommeren vet vi svaret.

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s