Tilrettelegging og trening før pleie


I går og i dag har forbundet vært i Stortinget for å gi innspill, denne gang til SV og til Frp. Tross politiske motpoler er budskapet det samme: prioritering av rehabilitering og habilitering. Mantra vi gjentar fremover er «Trening ogtiltrettelegging før pleie og omsorg». I media snakkes det for mye om sykehjemsplasser og for lite om hvordan vi kan forebygge eller utsette stort pleiebehov. Her bygger vi på gode erfaringer i praksis. I Sverige ble Östersundmodellen utprøvd allerede for 10-12 år siden, med 22 nye stillinger for ergo- og fysioterapeuter for satsning på rehabiliteringsområdet (Arbetsterapeuten nr 10,2003). Dette førte til bedre livskvalitet for den enkelte bruker og entusiastiske politikere med lavere kostnader etter som pleiebehovet ble redusert. Tilsvarende forsøk gjøres i Danmark i flere kommuner, bla Fredericia og Lyngby-Taarbæk, med mottoet; «Trening før pleie» og «Lengst mulig i eget liv». Av alle de som fikk et rehabiliteringstilbud i Fredericia ble 46% helt selvhjulpne, 39% fikk mindre hjelpebehov. Fredericia kommune mener å ha spart 15 millioner i løpet av 2007! Her er det mer å lese om trening før pleie!  Også i Norge har vi gjort lignende førsøk som viser at flere ergo- og fysioterapeuter gir mindre behov for pleie, bla Nittedal kommune. Elverum kommune er et forbilde når det gjelder argumentasjon for rehabilitering – der ble ergoterapeutene utfordret til å regne ut hvor mye det lønner seg å ansette ergoterapeuter. (Ergoterapeuten nr 5, 2010). For de som ikke har lestreportasjen i Ergoterapeuten så gjør det! Her er det noe å lære i disse tider med samhandlingsreform og kommunevalg.

Det er på høy tid å prioritere habilitering og rehabilitering. Lav prioritering gjennom mange år fremtvinger en sentral føring når kommunene selv ikke prioriterer området. Dette gjelder særlig hverdagsutfordringene for de gruppene som utgjør de største helseutfordringene i Norge: bl.a. psykiske lidelser og rus,muskel-skjelettlidelser, KOLS, diabetes, kreft og nevrologiske lidelser. Den viktigste delen av rehabiliteringen må skje der menneskene skal leve sine liv, med opptrening, tilpassing av hjelpemidler og tilrettelegging av bolig, skoler og arbeidsplasser.  Målet er mestring av hverdagslivets aktiviteter og praktiske utfordringer. Vi mener det er nødvendig med en helhetligopptrappingsplan over flere år og øremerkede midler til habilitering og rehabilitering til kommunene (tilsvarende opptrappingsplanen for psykisk helse). Kommunene må vise at samhandlingsreformen følges opp ved at midlene brukes til tiltak som bidrar til opprettholdelse av funksjonsnivå;deltakelse i skole, arbeid og hjemmeliv.

Her er våre innspill til Sosialistisk Venstreparti og Fremskrittspartiet finnner du på våre websider, Tema i tiden

 

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s