Hjelpemidler og tilrettelegging for deltagelse – et kunnskapsbasert grunnlag


Mandag var en spennende dag med besøk på NAV Nordnorsk IKT-senter (NONITE) (nytt vindu).

Jeg kommer nysgjerrig til et studio hvor jeg skal presentere for 16-19 hjelpemiddelsentraler. Jeg er spent på om teknologien vil fungere og om jeg har ferdigheter som matcher teknologien; To kameraer er rettet mot meg, lyd skal fungere begge veier, en gedigen skjerm som viser deltagerne rundt omkring i Norge som tar sine plasser i et teknisk avansert studio. Jeg oppdager raskt at jeg ikke helt var fornøyd med PC-musa som ikke ville lystre handa mi som jeg ville. Godt støttet av Eva Teigstad ved NONITE fikk jeg utmerket informasjon .…. og en bedre tilpasset mus som fungerte utmerket. Jeg var også spent på om min Prezi-presentasjon ville fungere i denne formen for streaming, noe jeg tror den gjorde tross liten skrift. (Her er link til presentasjonen (nytt vindu) la musa gli over More for å lage fulltekst, klikk deretter på pilen eller scroll med musa).

Jeg møtte altså tema for minpresentasjon på egen kropp i det jeg skulle begynne; person-teknologi-matchen!

Anledningen for mitt besøk i Bodø var å presentere NAV-prosjektet jeg har vært involvert i noe over ett år; muntlig kalt kunnskapsgrunnlaget for hjelpemidler og tilrettelegging. Prosjektet skal ende i ei bok, etter hvert gratis tilgjengelig på nettet, kalt: Hjelpemidler og tilrettelegging for deltagelse – et kunnskapsbasert grunnlag.En av de viktige poengene i den kommende boka er å tydeliggjøre den komplekse kunnskapen som må danne grunnlag for å forstå hva som skal til får å få et godt samsvar (match eller fit) mellom mennesket og teknologien; hvordan hjelpemidlene må tilpasses mennesket og hvordan mennesket aksepterer og muliggjør aktivitet ved hjelp av ulike redskaper. Et viktig ideologisk kunnskapsgrunnlag her er å se funksjonshemming som en relasjonell utfordring mellom en person og ens omgivelser. Problemet er ikke individet, men gapet mellom personens funksjon og kravene omgivelsene stiller. Likeså er deltagelse en kreativ prosess som krever medvirkning både fra personen det gjelder, og invitasjon til deltagelse fra omgivelsene eks mennesker eller teknologi.

Boka er ment for ei tverrfaglig målgruppe, og inkluderer ikke fagspesifikke modeller og teorier. Det er likevel ingen tvil om at dette emnet går rett inn i kjerneområdet for ergoterapeuters kunnskap: Det å forstå det komplekse samspillet mellom mennesket, omgivelsene, aktiviteten og objektene (les hjelpemidlene), eks MoHO, Kawa-model, Virksomhetsteorien, CMOP-E og lignende. Det å finne den riktige balansen mellom trening og tilpassing for at mennesker skal mestre aktivitet og deltagelse.

 

Om Nils Erik Ness

Tidligere forbundsleder Norsk Ergoterapeutforbund, tidligere førstelektor NTNU, Ergoterapeut
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s